Från Hat Till Kärlek:

ECE recenserar Yemis »Neoyemi Vol.1«


Profets ECE (Elizeth Casal-Eriksson) lyssnar på Yemis nya EP »Neoyemi« och går ifrån en stark känsla till en helt annan.

»Neoyemi Vol.1« är Yemi’s första EP men andra låtsamlingssläpp. I maj förra året släppte han albumet »Neostockholm« med tämligen bra kritikerbetyg. Den förre detta Rytmusstudenten har inte legat på latsidan sedan dess. Under året han har släppt några singlar hit och dit, två stycken som medverkar på EPn som släpptes idag, låtarna vid namn »Inferno« och »Jag är Vrickad«.
        Jag måste medge att första gången jag lyssnade på »Neoyemi Vol.1« nästan hatade jag den, nu har den känslan ersatts av att jag älskar den. Endast något som är riktigt bra kan dra ur en så mycket känslor, om du frågar mig.
        Yemis nysläppta EP är något av det känsligaste jag har hört komma ur hiphopens magiska värld, utan att han låter som Ken Ring (vilket för mig är lyckosamt för Yemi eftersom att jag inte har fastnat för Ken alls, men om det är något jag har förstått så är det att han också är en känslostyrd lyriker). Om en jämför med Yemis kollegor i samma genre i Sverige så är han en av de ärligt känsliga. De avskalade beatsen är trapiga men flörtar också med afrobeats utan att vara övertydligt, det är fantastiskt. Yemi är generellt en bättre och genuinare version av Lorentz, om han ska jämföras med en någorlunda jämlik.
        Singeln »Jag är Vrickad« släpptes i april i år och gästas i videon och på bas av Dolores Haze-medlemmen Groovy Nickz. 90-talisternas ikoniska Stockholms-duo. Yemi har i sitt uttryck alltid lekt med 90-talet, både i stil och i ljudbild.
        I »Neoyemi Vol.1« blandar Yemi svenska och engelska i de olika spåren. I »Rolling Stoney/Soundboy« kör han den första delen på engelska featuring Fili och när han glider över till »Soundboy«-delen så kör han på Fattaru-svenska. Riktigt snyggt.
        I samband med att Yemi släpper EPn så släpper han visuals till varje track på youtube. In och spana!

16 November 2017