Skärgårdssolitär

Windy Isle - »Windy Isle«


Niclas Edhenholm, som ligger bakom projektet Windy Isle samt debutsingeln »Windy Isle, svarar på Chefsideolog Filip Lindströms frågor om litteratur, skärgården och det nya soloprojektet utan Factory Brains.

Jag minns ett tillfälle för vad som känns som en herrans massa år sedan på kultkafét 44:an, då Factory Brains spelade pärlor från sitt då nysläppta album »Love Like Hours«. De var något av hjältar för osnutna tonåringar med musikdrömmar som jag, bara något år äldre än oss misslyckade drömmare men redan enorma i våra ögon. Efter spelningen lyckades jag med en av Tompa Ekens världsberömda kanelbullar i näven få en Factory Brains-tröja av sångaren Niclas Edhenholm, på följande sätt: Jag visste att han älskade Tom Waits lika mycket som jag. Genom att påpeka det sammanträffandet samt min förmodade pankhet blev jag given en sympatitischa. Tom Waits har berikat mitt liv på många sätt, men den kvällen på 44:an var första och sista gången han bistått mig rent materiellt.
        Idag ger Niclas Edhenholm ut singeln »Windy Isle« från sitt soloprojekt med samma namn. Sedan tröjöverlämningen på Kafé 44 har Niclas lämnat den urbana miljön för den arkipelagiska, i och med en flytt från Stockholm till en skärgårdsö strax därutanför. Förutom projektets namn, och därmed också debutsingelns titel, kan musikens tillkomst delvis härledas till atmosfärombytet. Det finns väl ingen bättre svensk kulturell motsvarighet till jänkarnas traditionella Americana än skärgårdsvisan, musik för ett ensamt landskap där tillflykt har sökts. Windy Isle är Americana för skärgården, i ett Sverige som amerikaniserats på egen tyst begäran. Debutsingeln är en Coca-Cola utspädd med en kallsup bräckt vatten, eller en cheeseburgare med nypimplad mört, eller en cocktail på bourbon och snaps. Det kanske inte hörs några tydliga tecken på skärgårdens inverkan (såsom dragspel eller skojiga rim) i den amerikanska ljudbilden som »Windy Isle« bygger på, men ensamheten som känns av upplevs inte från Route 66, den kommer ifrån en enslig ö på blåsigt hav. Jag frågar Niclas Edhenholm om bakgrunden till skärgårdsemigreringen.
        - Det som fick mig att flytta var en för tillfället väldigt osund relation till alkohol och att flytta långt ut kändes som en väldigt bra idé för att få bukt med det. Den mest märkbara påverkan som det har haft på mitt skrivande är att det lärde mig att kritiskt titta på mina beteenden och mönster (angående till exempel alkohol, men likväl annat) vilket onekligen har läckt in i mitt skrivande.

Niclas Edhenholm, Windy Isle

Skärgårdssolitäriteten, eller isoleringen i kreativiteten, är ett fint ämne att bygga musik såväl som litteratur på. Mitt kall, den gyllene Popjournalistiken, är traditionellt sett konstruerad på sällskap och en viss konsensus. Ser man det dock som en konstform, vilket det är, kan ensamheten styra pennan i ett popjournalistiskt verk lika väl som den kan leda ett litterärt alster. Niclas Edhenholm har studerat litteratur och låtit den sippra in i musiken.
        - Den parallell som jag drar mellan litteratur och mitt eget skrivande är främst metoden kring det kreativa arbetet. Den arbetande författaren har alltid varit en inspirerande förebild för mig och har influerat hur jag själv skriver musik. Tanken om att upprätthålla en jämn rutin av skrivande och alltid skriva, oavsett om det är bra eller dåligt, har varit en inspiration i mitt eget skrivande.
        Windy Isle skiljer sig delvis ifrån det Factory Brains gör, kanske är det mest en annan del av det amerikanska musikarvet som omhändertas. Den största förändringen är utgångspunkten för Niclas.
        - Jag kände ett stort behov av att få spela in ett album ur mitt eget perspektiv, snarare än den kollektiva infallsvinkeln som brukar gälla när man producerar ett album tillsammans i ett band. Materialet speglar en väldigt personlig resa och jag ville producera låtarna utefter mitt egna ramverk, snarare än i Factory Brains-kontexten.

»Windy Isle« släpps idag, 28 februari 2018, och ett album kommer längre fram under året.

28 Februari 2018