Anti-Premiär på Profet:

Torkel Rasmusson - »Himmelen så blå«


Profets Chefsideolog Filip Lindström genomgår sitt samvete i samband med en premiär av en melodi på Profet (eller, en så kallad »Anti-Premiär«). Melodin står Torkel Rasmusson för, och den går att lyssna på längst ner i denna artikel.

Den K-märkta mänskliga installationen Torkel Rasmusson skapade för en bit av en tid sedan en lång kö utanför det bedårande Rönnells Antikvariat i Stockholm, i samband med den konsert han gav med sina nya alster. Varje individ som dels inbringar kunder åt en utrotningshotad bokhandel, och samtidigt orsakar framkomlighetssvårigheter för stressade Östermalmsbor, får guldstjärna i min bok.
        Just därför bestämde jag mig för att bryta mot den heliga Profet-kodex som jag konstruerat hela mitt samvete (och efterföljande kval) efter, och ge vika för den popjournalistiska monsun som hastigt blåser yrkets grundvallar omkull. Det jag gjorde mig redo för att göra, kära läsare, var att publicera en så kallad Premiärvisning, ett fenomen som förvandlat popjournalistiken från en möjligtvis djuplodande konstform till ytterligare en försäljningskanal i den bistra musikindustrins trogna tjänst.
        Premiärvisningen som företeelse agerar både morot och piska i den kapplöpning som de stackars popjournalistiska publikationerna (Profet dessvärre inräknad) förstör sina levrar och hjärnor i, tävlingen om vem som är snabbast på en imaginär boll.
        Jag lurar självklart både mig och själv och mina älskade läsare när jag inbillar mig att jag har någon asterixisk- och- obelixisk integritet i min motsträvighet. Att jag går med på den illvilliga Premiärvisningens intåg på Profet, men väljer att titulera den »Anti-Premiär«, är ju givetvis en illa förklädd sinnesförvirring i full flärd. Nästintill blir Premiärvisningen värre i mina darrande asplövshänder, för andra publikationer hymlar åtminstone inte med att detta är något de måste göra för att stå pall mot den hårda vinden, den vind som mördar tryckta magasin och etablerade scener en efter en.
        Det digitala vindskyddet är förstås tacksamt. Här bakom kan vi gömma oss och jobba gratis bäst vi vill, så blåser vi varken uppåt eller nedåt.
        Ordsmeden Torkel Rasmusson blir således subjektet för denna Anti-Premiär på Profet, med singeln »Himmelen så blå« som släpps i samarbete med Profetvännerna Sing A Song Fighter, mycket som sagt tack vare köbildningen på Birger Jarlsgatan. Utan att själv ha vistats i nämnda kö kan jag tänka mig att den utgjordes av individer i blandade åldrar, då Rasmusson har satt ihop ett band bestående av medlemmar från band ur den nya psykedeliska musikvågen. Likt Träd, Gräs och Stenar och flera andra akter från förr har Rasmusson byggt en brygga mellan dåtidens rörelse och nutidens återkomst.
        Jag undrar bara vad barnen av igår hade tyckt om Premiärvisningens övertagande av popjournalistiken.

24 September 2019