Ett Decennium

Retrospektiv av Jacob Hallerström


Profetvännen Jacob Hallerström besjunger det gångna årtiondet i en text som han även läste upp på videolänk från Paris under årets allra sista ProfeTalkshow. Här får vi sätta oss in i hur tio år gångna i Hallerström skor känns, och vilka känslor tankarna på nästa decennium instiftar.

Jag köpte ett par skor. Ett par använda skor i läder från en Secondhand-butik i Orléans. De var gamla och slitna och gjorda i Italien. I skorna fanns grus och små stenar, sådana där som så ofta hamnar i skor. De tryckte mot undersidan av mina strumpklädda fötter. Jag tänkte på när hade de där stenarna hamnat där? När var senaste gången en fot kände det där smågruset mot sin undersida?
        Det här kastet i tid som mina nya läderskors resa innebar, från deras tidigare ägares fötter till mina, erbjöd mig ett ögonblick att fundera. Jag sträckte ut mitt perspektiv en aning och kunde se tydligare min plats i ett större sammanhang, rentutav kanske det största av sammanhang; att tiden går och att tiden passerar.
        Om det är något vi människofolk är duktiga på så är det att mäta och organisera. Allting trixas och fixas och sätts in i system och fack. Om några veckor når vi en av många bergstoppar i ett av de här systemen vi så fint har ordnat för oss själva. Då är det här decenniet över. 10-talet är över.

För mig har det varit ett definierande årtionde. Ifall jag kommer se tillbaka på 10-talet som åren då jag blev den jag slutligen skulle bli återstår att se. Något konstaterbart är att för mig, och för oss som föddes under slutet av 1900-talet har det varit en avgörande tid. Det är slående att jämföra personen jag var 2010 med personen jag är 2020. Under 10-talet har jag gått från barn till vuxen med allt vad det innebär. Förvirring och förväntning, förbättring och förtappning. För den stora världen har 10-talet mer än något annat varit åren då 1900-talets dyningar på allvar börjat dö ut. Händelser som världskrigen och kulturella förändringar har funnits tillräckligt nära i minnet. Nu börjar de vågorna på allvar försvinna bort mot horisonten. Vad 20-talet har att erbjuda känns spännande fast lite skrämmande.
        Vi kan fråga oss vad gör det för skillnad ifall ett decennium är över och att ett nytt börjar? Tiden kommer fortfarande att gå och passera, i samma hastighet som förut. Vad spelar det för roll att tiden kommer gå under betäckningen 20-talet istället för 10-talet? Det spelar nog egentligen ingen roll. Vad vi sätter för siffror på våra varv runt solen gör ingen skillnad för tiden, den går ju bara. Vad det kan ge oss är detta jag ägnar mig åt just nu; en stund för summering. Jag tror människor behöver summering och det är därför vi uppfinner sådana måttstockar som decennium, millenium, timmar och år. Det är därför vi skär upp tiden i lagom stora ätbara bitar. Nu när jag traskar runt bland 10-talets sista dygn får det mig att iaktta och se min plats i det runtomkring mig och min plats i det kanske rentutav största av sammanhang; att tiden går.

30 December 2019