Utdrag ur Profets Kokbok, del III: Profets Viktiga Vegansemla

Med Mandel- och- cashewmassa


Semmelsäsongen är äntligen här! Profets Chefsideolog lever för denna tid på året, och har redan ätit fler semlor än vad som är fysiskt möjligt. En sådan här högtidlig säsong ska kunna firas stort utan att kor ska behöva pressas till juverinflammation och för tidig slakt i mejerifabrikerna, så av den enkla anledningen bjuds härmed på receptet till Profets Viktiga Vegansemla, med mandel- och- cashewmassa.

Ingredienser (10 Viktiga Vegansemlor):

25 g jäst
100 g Vegansmör
2 ½ dl Kokosmjölk
1 chiaägg (3 msk chiafrön och 1 dl kokosmjölk)
½ dl Strösocker
1 tsk Salt
8 dl Vetemjöl
3 tsk Malen Kardemumma

Fyllning:
300 g Sötmandel
100 g Cashewnötter
2/3 dl Florsocker
2/3 dl Strösocker
½ dl Kokosmjölk

Sojagrädde
Florsocker

Gör så här:
Blanda chiafrön med kokosmmjölk och låt stå minst en halvtimme innan inledd bakning. Det bildar ett så kallat chiaägg, mer känt som chiapudding i de flesta kretsar. Chiafrön tar upp mycket vätska och bidrar med det som ett ägg står för i traditionell bakkonst. Fröna är dessutom väldigt proteinrika och har inget att göra med prestationsångest hos hönor i trånga burar. Använd Fröna - Avlasta En Höna, som ett gammalt ordspråk lyder.
        Värm vegansmöret till fingervärme i en kastrull och smula simultant jästen i en bunke. Ständigt denna återvändande bunke när det kommer till bakning. När annars används en bunke än när det ska bakas? Häll på lite av vegansmöret över jästen och vispa lätt för att lösa upp den. Tillför sedan resten smöret i sällskap med salt, strösocker, kardemumma och en deciliter i taget av mjölet. Vanliga semmelrecept förespråkar, förutom produkter som främjar absurd djurbehandling, mer socker än vad jag har skrivit med här. Jag anser att själva semmelbullarna inte behöver vara så söta eftersom det tillkommer sojagrädde och sliskig mandel- och- cashewmassa senare i processen.

Använd Fröna - Avlasta En Höna

Gammalt Ordspråk

När allt mjöl är inknådat bör du ha framställt en funktionell deg, som du ska låta ligga i din bunke under en bakduk i cirka 45 minuter.
        När de 45 minuterna passerat delar du upp din deg i 10 bitar, som du placerar strategiskt på en bakplåt. Där kan de gott ligga i 45 minuter till, under samma bakduk som innan (eller om du vill använda en annan bakduk, i det här steget får du faktiskt välja själv).
        De färdigjästa bullarna ska gräddas i 7-10 minuter på 220˚. Se upp så de inte bränns.
        Hacka mandlar och cashewnötter fint och häll över dem i en matberedare. Däri petar du i flor- och- strösocker, samt lite kokosmjölk. Mixa tills massan blivit så slät som du vill ha den.
        Vispa sojagrädden, ta ut bullarna och låt dem svalna. Skär av locken och gröp ur dem. Hur mycket du vill gräva är också upp till dig, alla gillar olika mängder fyllning i sin semla. Klutta i mandel- och- cashewmassan i urgröpningen och spritsa på sojagrädden. Lägg sedan på locket, strö lite florsocker på toppen, och ät.

Tidigare utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne

10 Februari 2018