Profets Sommarföljetong 2018, Del II

Anna Ihlis andra spår, och »Profets Saliga Såssamling, vol. I«


I Del II av Profets Sommarföljetong 2018 lyssnar Kalle »Indie« Berg vidare på Anna Ihlis tolkningar av Erik Axel Karlfeldt, och Chefsideolog Filip Lindström öppnar dörren till »Profets Saliga Såssamling«.

Missa inte del I av Sommarföljetong 2018: Om Erik Axel Karlfeldt, Anna Ihlis, och Dalarna som idé. Och om Björn Wiman*, förstås.

Vid min själ - nu börjar det likna någonting! Väl framme vid låt nummer två på Anna Ihlis »Avskedet 1864-2018«, tonsättningen av Erik Axel Karlfeldts »Låt brusa, barn, låt brusa«, omsluts jag till fullo av nationalromantisk extas.
        Jag sänks ner i ett varmt bad, och finner mig själv omkringsimmandes i ett veritabelt koncentrat av ursvensk idyll.
        Detta trots att Karlfeldts dikt egentligen bara är en frank översättning av »Lass rauschen, Lieb, lass rauschen« från den tyska folkvisesamlingen »Des Knaben Wunderhorn«.
        Jag vet vad ni tänker. Det osar nazism lång väg, det här.
        Men lugn i brallan nu. Egentligen handlar »Låt brusa, barn, låt brusa« inte alls om Göring, utan just om gammal hederlig svensk-tysk glesbygd, långt innan densamma blev ett kulturpolitiskt fokusområde.
        Dikten börjar på det vackraste av sätt:

»Jag hör en lie brusa
igenom korn och strå.
Jag hör en flicka sörja
den vän hon trodde på. «

Välkommen till tidigt svenskt 1900-tal. Välkommen till någon perifer gård i Dalarna-Böhmen, där drängarna slår vallen medan flickorna gråter över förlorad kärlek. I egenskap av nutida svensk hobbyodlare som precis börjat lära sig liens ädla konst (min äng är ungefär 5x5 meter) framstår det som ett nirvana att höra skiten »brusa« genom spannmålet.
        Sommaren 2014 skrev Ulrika Knutsson i Expressen Kultur (i en text som i sin tur är ett tal, hållet på Karlfeldtdagarna samma år) om Karlfeldt, och kallade honom »politisk idiot«. »I bästa fall humanitärt färgad«, fortsätter Knutsson. »I sämsta fall nationalistisk populist«.
        Det vill säga: Erik Axel Karlfeldt, sedermera Akademiledamot och Nobelpristagare, var inte mer intresserad av politik än ett vanligt fattighjon. Men politisk var han, även om han inte insåg det själv. Själva tiden som omgärdade Karlfeldts diktning var ju djupt antisemitisk. Bourgeoisien i Sverige slängde sig vid den här tiden lite till mans med karikatyrer av stornästa judar (ungefär som idag alltså, fast numera riktat mot en mer diffus »invandring« i sin helhet, något som naturligtvis alltid i slutändan betyder muslimer). Vissa i kultureliten som omgav Karlfeldt skulle sedermera bli stora beundrare av Herr Hitler, någon dog till och med med en bild av Adolf på sitt skrivbord.
        Genuint.
        Nu är det 2018, och vemodet i Anna Ihlis tolkning av »Låt brusa...« får mig att känna hur allting går igen. Ulf Lundell skriver oväntat mycket i »Vardagar« om muslimerna, att han inte klarar av dem, i samma penseldrag får han oftast ur sig något pliktskyldigt om kristna eller om religion i stort, men det är uppenbart att muslimerna stör mest. Ulf Lundell, alltså.
        Nu har det gått långt.
        Och Dalarna, detta ursvenska landskap där Karlfeldt hade sina rötter, är idag återigen känt för sin oförblommerade nazism. Tuffa grabbar i vita skjortor står på skolgårdar och rashetsar mot folkgrupp medan polisen tittar åt ett annat håll (eller jagar papperslösa, just det, muslimer). Ja, så går det till när fascismen åter tar landet i ett järngrepp, och Ann Heberlein, denna fascinerande kameleont till forskare/patient/debattör, kandiderar för (M) i Skåne och försvarar NMR:s »skämt« om att lyncha folkförrädare offentligt i Filipstad (av alla ställen).
        Det är bara yttrandefrihet.
        Yttrandefrihet är modeordet i politik och kulturelit, och den gängse karikatyren är den av invandraren; en illvillig ekonomisk flykting som det numera heter, snart endast värdig att tas emot i speciella asylcentra, utanför vårt ariska Europa.
        Vår välfärd ska de inte sno.
        Karlfeldt och hans gelikar hade nog skrockat glatt och höjt nubben till skål.

Ett par ord om själva låten också:
        Anna Ihlis tonsättning sprudlar av ett besatt piano, skör kör och en ängsblomning utan dess like. Här befinner hon sig i helt rätt atmosfär, och »Låt brusa, barn, låt brusa« blir till en sorglig psalm över naturens- och kärlekens förgänglighet. En Sofia Karlsson-sk »svart ballad« om en uttorkad och övermogen skapelse som faktiskt rämnar rakt under oss, just här, just nu.
        Upp ur avgrunden väller endast hat, sorg och gammalt gött klassförakt, men ingen reagerar ty Sverige spelar kvartsfinal i fotbolls-vm, tillväxten snurrar in absurdum och i Almedalen kryssar roséfulla PR-människor mellan fascisttälten medan Lars Winnerbäck spelar på Sossarnas tal och sen undrar våra barnbarn varför SD fick 70 % i valet i september 2018.
Öppna landskap, någon?

Kalle »Indie« Berg

Utdrag ur Profets Kokbok, del XIII: Profets Saliga Såssamling, vol. I


Chefsideolog Filip Lindström introducerar två livsviktiga beståndsdelar i Profets Kokbok: Profets Sammelsuriumsås och Profets Gräsliga Grönsaksbuljong.


Profets Sammelsuriumsås:
Soja
Sambal Oelek
Dijonsenap
Olivolja
Vitvinsvinäger

Profets Gräsliga Grönsaksbuljong:
Morot
Aubergine
Selleri
Gul Lök
Gul Paprika
Röd Paprika
Tomat
Färsk Timjan
Färsk Basilika
Färsk Persilja
Skogschampinjon
Soltorkad Tomat
Citronskal
Rosmarin
Vitlök
Chili
Fulcognac
Veganvänligt Vitt Vin
Svartpeppar
Vitpeppar
Hutlösa Mängder Salt
En Mindre Mängd Socker
Kidneybönor

Nu när vi går in på den trettonde (!) delen av »Utdrag ur Profets Kokbok« är det dags att gå igenom några av grunderna, så att vi inte missar dem och det plötsligt vore för sent. Vi vill ju inte att det ska gå dagar, månader, år innan vi plötsligt kollektivt upptäcker att de livsavgörande baskunskaperna finns på plats. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag vaknar upp en dag och inser att jag inte har förklarat några av de elementära grundstenarna i »Profets Kokbok« för er.
        Ni ser kära läsare, vissa baser (såser och såsliknande substanser) har jag refererat till tidigare och kommer fortsätta göra så i fortsättningen, såsom »Profets Gräsliga Grönsaksbuljong«. Profets tappning på en grönsaksbuljong är många resor bättre än de lata buljongtärningarna och fonderna. Den är enkel att göra, men tar lite tid. När du väl har gjort den kan du använda den till många av rätterna ur Profets Kokbok. Så här gör du: Börja med att tillaga Profets Närande Nödlösning , alltså en aubergine (eller flera) som du gröper ur och fyller med hackad lök, tomat (du behöver inte använda just Gotlandsodlade tomater trots att det står i det ursprungliga receptet), gul paprika, oregano, rosmarin, svartpeppar, vitpeppar och kidneybönor. Auberginen skall saltas överdådigt samt överspillas med cognac av fulast möjliga sort och vitt veganvänligt vin (luska ut vilka viner som är veganvänliga på barnivore.com ). Kasta in den fyllda auberginen i ugnen på passande gradantal i en bit av en tid kortare än en timme. När denna tid har passerat ställs du i just det här receptet inför två val, ett vägskäl som kan avgöra din måltids natur:

1. Du serverar »Profets Närande Nödlösning« till middag och häller av dess smakrika vätska i en separat kastrull som du låter stå under måltidens gång.

2. Du stjälper över hela »Profet Närande Nödlösning«, med dess smakrika vätska, i en separat kastrull.


När du har gjort ditt val är det god tid att börja hacka grönsaker till buljongen. Hacka mer lök, ett par morötter, ett par selleristjälkar, en röd paprika, en kopiös volym vitlök, cirkus 14 skogschampinjoner, en eller två valfria chilifrukter och ett gäng soltorkade tomater (helst utan olja), samt vatten. Dräll i alltsammans i kastrullen där antingen hela »Profets Närande Nödlösning«, eller enbart dess smakrika vätska, redan ligger. Sula ner hela knippen av färsk basilika, timjan och persilja samtidigt som du strör i två matskedar salt och en tesked strösocker för varje liter vatten du har haft i kastrullen. Tänk på att buljongen i färdigt tillstånd ska vara väldigt koncentrerad, på gränsen till för salt. Detta koncentrat ska du ju kunna använda i mindre doser som smaksättare åt andra rätter i behov av uppiffning.
        Koka »Profets Gräsliga Grönsaksbuljong« under lock på låg värme under en hel dag. Låt den bara stå och puttra för sig själv. Smaka av då och då och kontrollera mängden vatten. Buljongen ska koka ner och som sagt bli mer koncentrerad, men du ska heller inte förlora för mycket vatten. Jag rekommenderar starkt att du tillverkar ett par liter buljong och fryser in den, för att sedan ta fram igen när den väl behövs.
        Här följer ett betydligt mer enkelt recept på en sås som bör återkomma oftare än gärna i »Profets Kokbok«. Det jag talar om är självklart »Profets Sammelsuriumsås«, en blandning av ingredienser från flertalet av världens många hörn. Sammelsuriumsåsen används absolut bäst som dressing för en sallad, men kan också späs över ugnsgrillade grönsaker, agera komplement till »Profets Sävliga Svenne-Tacos« eller till och med stå som kamrat till dippbara snacks i sällskaplig miljö. För att framställa »Profets Sammalsuriumsås« behöver du ha tillgång till minst tre hjärnceller, och sedan gör du så här:
        Ta fram ett kärl. Blanda lika delar Sambal Oelek (gudarnas nektar), soja, dijonsenap, olivolja och vitvinsvinäger i detta kärl. Styrkan från den gudomliga Sambalen kommer möta sältan från sojan, syran från vinägern, lenheten från oljan och den mjältsmältande kicken från dijonsenapen i en kaskad av intryck, alldeles för bra för att vara tillgänglig för mänskliga smaklökar. Ändock har vi tillgång till denna kavalkad av smaker, allt tack vare »Profets Kokbok«. Varsågoda!

Tidigare utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa
Del VII: Profets Potenta Pakora Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney
Del VIII: Profets Sävliga Svenne-Tacos Med Profets Virila Veganfärs och Profets Galanta Guacamole
Del IX: Profets Magnifika Midsommarmeny
Del X: Profets Närande Nödlösning
Del XI: Profets Prominenta/Presentabla Pasta Primavera med Profets Tumultartade Tomatsallad
Del XII: Profets Tafatta Tapas

Filip Lindström

25 Juli 2018