Hälsingeamericana med Selma & Gustaf

Duon Selma Edenståhl och Gustaf Johnsson kommer ifrån Hudiksvall, hemstaden i Hälsingland där de och deras band The Unmarried Queen har själen kvar. Filip Lindström talas vid med Gustaf strax efter släppet av singeln »Highest Grace« och nomineringen till Gaffapriset för årets svenska genombrott.

Efter ett par misslyckade försök hittar jag och Gustaf Johnsson äntligen varandra på Skype. Jag sitter på ett skränigt Café Twang på Söder och jag är övertygad om att Gustaf är med på länk ifrån Hudiksvall, men så är inte fallet. Han är bosatt i Stockholm och Selma Edenståhl, som han gör Hälsingeamericana tillsammans med, bor i Uppsala. Delar av deras kompband The Unmarried Queen finns dock fortfarande kvar i Hudik och jag frågar om Selma & Gustafs själ också gör det. Gustaf håller med och berättar att musiken de gör spelas in på samma ställe i Hälsingland som när de bodde där och jag får reda på hur musiklivet ser ut i Hudiksvall.
        - Det har varit bättre men det är fortfarande bra. Det finns många bra krogar att spela på. Folkmusiken står högt i kurs, säger han och nämner även Hudikkalaset, en folkfest anordnad av Erik Ohlsson som förutom att ha spelat i bandet Två Backar Läsk dessutom är Selma & Gustafs manager.

Selma & Gustaf med The Unmarried Queen.

Folkmusik har ju tagit sig in i den moderna populärmusiken mer och mer de senaste åren, mest i och med band som Fleet Foxes och First Aid Kit. Det är då mest amerikansk sådan som spelas av unga musiker och tar den till en lika ung publik, men den Hälsingländska folkmusiken som Gustaf talar om bearbetas sällan på samma sätt. Den svenska varianten av Americana är uppenbarligen väldigt uppskattad, med tanke på hur väl mottagna just First Aid Kit blivit och att Selma & Gustaf blivit nominerade till priset för »Årets Svenska Genombrott« av Gaffa. Gustaf är väldigt smickrad av nomineringen och av att en utomstående part som Gaffa uppmärksammar duon. Han menar att som ett band från en liten stad så vet alla runt omkring en vad man håller på med, så känslan när någon utifrån lägger märke till en är stor.
        Gustaf Johnsson hade tidigare ett band med några av medlemmarna i The Unmarried Queen, som Selma sedan hoppade in i. Tanken var att utveckla harmonin av deras två röster, som först prövades på under gymnasietidens musiklektioner där de sjöng tillsammans. Gustaf sjunger en snutt ur »Teenage Dirtbag« för mig - den som går »I’ve got two tickets to Iron Maiden, baby« - och berättar att Selma sjungit densamma när det begav sig.
        - Jag tyckte hon sjöng så löjligt och vackert och jag sa »Vad töntigt du sjunger, på ett bra sätt« till henne. Hon blev ganska sårad.
        Selma förstod så småningom vad Gustaf menade och de två kunde börja sjunga tillsammans på det sätt de gör idag. I vissa stycken får Gustaf ta mer plats, men i de flesta är det deras samklang som är den stora behållningen. När jag först hörde dem sjunga tillsammans tyckte jag de påminde om amerikanska The Growlers i duettform, en komplimang i allra högsta grad eftersom The Growlers är världens just nu bästa popband. Jag tror att Hälsingeduon kan ha samma relation till Americana som The Growlers, som kommer ifrån Kalifornien. Man ser musiken utifrån och blandar den med egna influenser och erfarenheter för att göra något nytt av den.

Selma & Gustaf

4 november släppte Selma & Gustaf singeln »Highest Grace« och 22 december ska de spela hemma i Hudik, på Hudiksvalls Teater. Utöver spelningen på hemmaplan har Selma & Gustaf annat på gång, duon skriver och spelar ständigt in musik och en fullängdare kan tänkas komma inom en snar framtid. Då jag frågar Gustaf om huruvida de har ett färdigt koncept som kan utforskas över en skiva säger han de ord som får avsluta intervjun på samma glada, vänskapliga ton som den börjat med.
        - Vi har hållit fast vid att inte definiera musiken. Om det finns ett koncept så har det varit att bara skriva bra låtar.

16 november 2016