PoesiTorsdag på Profet, Del XXII:

Judith Stocks + Kalle »Indie Pretto« Berg + Spännande Nyheter

Veckans PoesiTorsdag på Profet är fullproppad med godsaker: Dikter av Kalle »Indie Pretto« Berg och Judith Stocks, samt nyheter om en ny säsong av Profets poesiklubb MKT ORD och en kort intervju med Judith om hennes relation till poesi. Varsågod, världen! Njut av denna underbara Poesitorsdag!

Judith Stocks. Foto: Fanny Jansson

»ERNST BRUNNER/ERNST BILLGREN«,
en dikt av Kalle »Indie Pretto« Berg

Får panik inför kända målningar

Vet inte vad

Jag ska göra

Med dom

Står still

Tittar

Hummar

Imaginär cigarett

Suget i magen

Kalle »Indie Pretto« Berg

»Enastående, Applåder, Idiot«,
en dikt av Judith Stocks

Du förlorar ditt terrarium i samma stund som
Barbiedockan auktionerat bort dina händer
Och du stoppar ökensand i fickorna när du går hemifrån
Förstorar upp dagboksanteckningar för att lämna ditt märke på

Med kejsarsnitt framkallar du filtrerad champagne
Stiftar lagar i nylon som du förvarar i byrålådan
Måndag morgon klädd i cellofan
Ser du nästan mikroskopisk ut

Judith Stocks

En Poetisk Intervju med Judith Stocks
av Filip Lindström

Judith Stocks, som tidigare dykt upp på Profet i intervjun Kändisspotting med Judith Stocks: En Intervju i ett fönster, svarar på Chefsideolog Filip Lindströms frågor om hennes relation till poesi i stort.

Hur inleddes ditt förhållande till poesi och hur har det utvecklats sedan dess?
Poesin kom jag i kontakt med första gången när jag pluggade en låtskrivarkurs i Köpenhamn. Jag minns hur min första dikten formade sig under en workshop i text. Den handlade om hur blått hade varit min favoritfärg, men havet hade varit så törstigt att det svalt hela färgen och vägrade dela med sig. Jag hittade in till existentiella frågor om ungdom och barndom. Sedan dess har texten varit en plats där jag med poesin kunnat måla fram de mest surrealistiska bilder tanken har slagits av. Det är förlösande att kunna vända ut och in på världen och få den att forma sig efter mig istället för tvärtom, det är vad jag gillar med att skriva.

Hur ser du på skillnaden mellan att skriva poesi och text till din musik?
För mig är det som två olika universum. Eftersom jag sedan barnsben varit i kontakt med musiken var det väldigt befriande att få börja skriva då jag inte hade någon egentlig aning om vad jag gjorde. Det som var spännande var just att formulera det mest osannolika, använda alla sinnen för att förstå texten. Att texten får stå alldeles för sig själv, den behöver inte böja sig efter något. Det är skillnaden från när jag skriver text till min musik, då finns det fler parametrar att ta hänsyn till. Även om jag gärna ser att uttrycket blir poetiskt vill jag inte behöva komprimera min poesi för att få plats inom ramen för en melodi.

Hur ser din involvering i en eventuell poesivärld ut, och hur skulle du vilja att den skulle te sig?
Jag har just färdigställt min första diktsamling och hoppas på att den ska få möta dagens ljus under det kommande året. Att få fortsätta skriva och försöka skapa mig en plats i poesins värld hade varit helt fantastiskt. Låta mina dikter möta en omvänd som faktiskt kan reagera och interagera med dem är något som jag gärna vill. Helt enkelt fortsätta försöka bana en väg, eftersom jag är ny inom denna värld, lära mig mer och skapa mig ett kontext där jag kan utvecklas och utforska ännu mer vad poesin kan.

Judith Stocks släpper en ny singel 5 mars, via Youth Recordings

Spännande Nyheter:

Profets poesiklubb MKT ORD arrangeras varannan vecka på Glenn Miller Café under våren

Profet och Profetvännen Charles Ludvig arrangerar MKT ORD på löpande band i vår, på underbara Glenn Miller Café!

Profets poesiklubb MKT ORD är tillbaka och comebacken är storstilad! Tillsammans med Profetvännen Charles Ludvig, poet och estradör, anordnar Profet MKT ORD varannan tisdag på smultronstället Glenn Miller Café, på obestämd tid med startdatum 3 mars.

Kom och gör MKT ORD till en tradition, med ljuv dryck, billig samvetsren mat och gemenskap kring det lästa ordet!

Information om uppträdanden och roligheter kommer löpande.

Arrangeras i samarbete med Amplified Stockholm

Länk till event

Föregående delar av PoesiTorsdag på Profet:
Del I
Del II