PlantOnsdag på Profet #9

Elefantöra - Pilea peperomioides


PlantOnsdag på Profet rådger denna vecka om en växt som rimmar väl med givmildhet och delad glädje – den självklara presentsticklingen Elefantörat! Profets plantkännare Hanna Makowsky berättar historien om hur Elefantörat kom till våra regioner, och om hur den fått sin tacksamma spridning. Som soundtrack hörs Mythologen, och Profets Chefsideolog Filip Lindström illustrerar som vanligt de kloka orden. Mycket nöje!


Elefantöra - Pilea peperomioides

Elefantörat är idag en av de absolut populäraste krukväxterna hemma, mycket tack vare att den är lättskött men också för att den är lätt att dela med sig av. Ett elefantöra som trivs skjuter sticklingar som ingen morgondag och de är populära att byta eller ge bort.
        Från början kommer denna Parasollpilea, som den också kallas, från Sichuanprovinsen i Kina, där den är tämligen sällsynt och enbart går att finnas i det vilda i de fuktiga bergstrakterna.
        Till Sverige kom den på omvägar via en norsk missionär i mitten av 1950-talet, som efter några år i Kina reste hem och i packningen medtog en liten planta. Denna enda krukväxt gjorde sitt jobb som växtmissionär och sköt sticklingar till höger och vänster och spred sig snabbt bland vänner och bekanta i både Norge och Sverige. En väldigt lyckad växtmission på det stora hela helt enkelt!
        För att få sin egen stickling att växa och frodas krävs inte så mycket; den vill stå ljust och svalt men ej i direktsol (som de flesta gröna växter som är lättskötta), jorden får gärna vara lite fuktigt, och vattnas med fördel på fat för att inte övervattnas, häll hellre av det vatten som finns kvar efter 30 minuter, det som är kvar då är ofta överflödigt.
        Under tillväxtperioden från stickling till större planta kan man gärna börja i en ganska liten kruka och plantera om med jämna mellanrum för att rötter och bladverk ska växa balanserat. I och med att den inte trivs med mycket vatten vid rötterna är det bra om man planterar den i väldränerad jord, och gärna i lerkruka med fat eller med inner och ytterkruka om man föredrar det för att förhindra att rötterna kvävs eller drunknar.
        När ditt elefantöra sedan börjar ge ifrån sig egna små rotskott (sticklingar) tas dessa lättast bort genom att skäras loss från stammen och antingen planteras i en egen liten kruka i sojor eller sättas på rotning i en vas. Kom ihåg att rötter är ljuskänsliga, så vill man ta hand om sticklingar man rotar i vatten är det bästa att använda mörka eller ej genomskinliga vaser som skyddar de nya rötterna mot brännande solljus.


Hanna Makowsky


Missionsgospel:
Mythologen - »Praise«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides

29 Januari 2020