PlantOnsdag på Profet #8

Palettblad - Plectranthus scutellarioides


I PlantOnsdag på Profet den här veckan ger Profets växtvetare Hanna Makowsky tips om de ombytliga och lättskötta palettbladen, utmärkta för att sätta färg på en vår som anländer tidigt. Aphex Twin spelas i bakgrunden under omplanteringen av sticklingar, och Profets Chefsideolog Filip Lindström illustrerar det hela. Väl mött!


Palettblad - Plectranthus scutellarioides

Ett palettblad räcker, sen är du fast i träsket (eller krukväxtdjungeln). Denna enkla krukväxt har för många hemmaodlare, samlare och entusiaster varit det första steget till vad som senare utvecklas till samlingar av mer komplicerade, svårodlade eller rara växtsläkten.
        Fördelen med palettblad är många; släktet finns i en oändlig variation (finns verkligen inget slut, du kan själv korsa fram egna hybrider) men fantastisk färgprakt i bladen, de är väldigt lättskötta, att byta sticklingar är enkelt och smidigt, och de växer väldigt snabbt när de trivs.
        Om man kommit över sin första stickling, (förslagsvis klassikern China Rose med röd stam, mörkt vinröda blad med rosa mitten och gröna stänk längs kanten) kan denna antingen rotas i en mörk vas eller direkt i jord i en liten kruka. Rötterna växer på en stickling ut vid noden, en »knöl« på stammen där tillväxthormon är högt i koncentrationen och där både rötter eller nya blad kan skjuta ut, beroende på om noden är i luften eller i kontakt vid näring, som vatten eller jord. När sticklingen fått rötter planteras den med fördel i vanlig krukväxtjord, gärna uppblandad med perlite för att rötterna ska få luft och plats att växa. Plantera inte i för stor kruka, då lägger växten energin på att bara skapa rötter istället för att också skjuta iväg nya blad och växa till sig. Palettblad gillar sol och med mycket av den varan i kombination med regelbunden vattning och omplantering allteftersom den växer kan den växa sig riktigt stor.
        I och med att tillväxthormonet finns koncentrerat i noderna så kan man få den att förgrena sig och bli tät genom att toppa växten (nypa av vissa små bladpar i toppen) vilket sätter igång tillväxten i noderna nedanför vilket leder till nya grenar och blad. Man kan med fördel ta bort palettbladets blommor då de snor energi från resten av växten och den under blommande perioden kan bli lite blek och se tråkig ut.
        När man sen blivit fäst vid denna fantastiska lilla krukväxt är det bara djupdyka ner i samlandet efter olika serier :»Kong« med gigantiska blad, »Under the Sea« som liknar koraller, »Wizard« med skarpa färgkontraster eller »trailing« som kryper fram på låga stammar längs marken eller i en ampel.


Hanna Makowsky


Omplanteringsmusik av vårsticklingar:
Aphex Twin - »Alberto Balsalm«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet

och senare delar:

#9: Elefantöra - Pilea peperomioides

22 Januari 2020