PlantOnsdag på Profet #7

Bananplantan & Bananbrödet

Veckans PlantOnsdag på Profet skrivs och illustreras av Profets Chefsideolog Filip Lindström, och handlar om bananplantan. Till detta kommer ett Utdrag ur Profets Kokbok från 2018, »Profets Bastanta Bananbröd«, även det skrivet och illustrerat av Chefsideologen. Allt detta kan ni läsa till tonerna av Harry Belafonte och Die Antwoord.

Bananplantan

Är du också trött på att fördriva långa diskussioner om huruvida bananen är en frukt eller ett bär? Acceptera då nederlaget i att guleböjen faktiskt definieras som ett bär, och lär dig hur du tar hand om en helt egen bananplanta.
        Denna givmilda växt – som för det mesta hittas i Sydostasien – bör vistas varmt, men absolut inte för torrt. Resultatet av för torr inomhusluft kan bli bruna löv, precis som hur den färdiga frukten byter färg från sin glädjespridande gulnad till en deprimerande mörkbrun nyans vid övermognad. Bananen reagerar helt enkelt i brunt, i alla stadier.
        För en maximalt välmående bananplanta bör, under vintermånaderna, en lysrörsarmatur anordnas, som förser växten med den mycket ljusa omgivningen som krävs. Denna ljuskälla ska lysa upp din bananplanta under halva dygnet, och temperaturen ska helst ligga runt behagliga 18 grader.
        Under sommaren går det för sig att placera den lilla krabaten utomhus, men vindskyddat, varmt och ljust. Dock bör direkt solljus undvikas i början, tills din arma planta har hunnit vänja sig vid sin nya miljö.
        Krukan kan få stå på ett fat fyllt med småstenar, på vilka du häller vatten som får dunsta upp till plantan. Bladen kan du duscha varje dag, men var försiktig med att inte vattna plantan för mycket. Ingen gödning behövs i jorden, åtminstone inte under vintern.
        Ungefär fyra år in i bananplantans livscykel kan du skörda din frukt, och på den göra »Profets Bastanta Bananbröd« ur Profets Kokbok.

Filip Lindström

Soundtrack:
Harry Belafonte - »Banana Boat«

Die Antwoord - »Banana Brain«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)

och senare delar:

#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra - Pilea peperomioides

Utdrag ur Profet Kokbok, del IV:

Profets Bastanta Bananbröd

Ingredienser (för ett helt gäng bananbrödssugna):
4 Mogna bananer
2 dl Bovetemjöl
1 dl Mandelmjöl
½ dl Linfrön
1 dl Solrosfrön
1 dl Valnötter
2 msk Kakao
1 msk Jordnötssmör
2 msk Matolja
1 ½ tsk Bakpulver
1 skvätt Kokosmjölk

Gör så här:
Täck linfröna med en centimeter kallt vatten i en kastrull och koka upp på låg värme. Linfrön är proteinrikt och förträfflig kost för veganer. De små rackarna är dock tyvärr giftiga vid överdosering, vilket ju i och för sig är relativt rockigt och passande för en musiktidning att omskriva. Hur rock’n’roll det än skulle vara att avlida av andnöd på grund av den vätecyanid som kan bildas i kroppen av för mycket krossade linfrön, så rekommenderas ingen av Profets kära läsare att försöka sig på detta.
        När du kokar linfröna bildas en slags gelé, som förutom i bakning av Profets Bastanta Bananbröd också kan användas som en hårinpackning. Om det är hårinpackning du är ute efter, tillsätt då inga av de andra listade ingredienserna i receptet. Tvätta helt enkelt håret ordentligt och applicera silad linfrögelé. Låt håret torka av sig själv, använd knappt handduk. Linfröna kommer uträtta underverk.
        Från hårkurer tillbaka till Profets Bastanta Bananbröd: Mosa dina bananer i en bunke. Det går fint att använda en simpel gaffel men om du vill undvika bananklumpar, använd då för guds skull en mixer. Det tycks så att gemene man följer sina recept slaviskt, speciellt när det kommer till bakning, och om något går fel skylls det på receptets skribent. I det här fallet skulle alltså bananens mosfaktor härledas till min rekommendation om användning av gaffel, en oönskad beskyllning. På Profet bakar vi med höften, och det löser sig alltid till slut. Dock trängtar vi inget missnöje på bananfronten, så mosa den väl om så önskas.
        Skvätt i din skvätt med kokosmjölk i bananmoset, klicka även ner din matsked med jordnötssmör och häll i din matolja. Häll i alla torra ingredienser en efter en och vispa smeten slät. Krossa dina valnötter och tillför dessa i sällskap med solrosfröna.
        Vid det här laget bör linfrögelén vara klar. Till skillnad från när du ska göra en hårinpackning ska du alltså INTE sila bort fröna när du bakar Profets Bastanta Bananbröd. Rör ner hela gelén, med frön och allt, i smeten och fortsätt vispa.
        Baka ut degen (som nyss refererats till som »smeten«) till en aptitlig limpa och placera denna i en oljad ugnsform. Överför denna form till en ugn som du med god framförhållning har ställt in på 175°. Däri ska Profets Bastanta Bananbröd ligga i 30–40 minuter.
        Servera brödet som det är eller med en tofuglass och färska bär.

Tidigare Utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa
Del VII: Profets Potenta Pakora Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney
Del VIII: Profets Sävliga Svenne-Tacos Med Profets Virila Veganfärs och Profets Galanta Guacamole
Del IX: Profets Magnifika Midsommarmeny
Del X: Profets Närande Nödlösning
Del XI: Profets Prominenta/Presentabla Pasta Primavera med Profets Tumultartade Tomatsallad
Del XII: Profets Tafatta Tapas