PlantOnsdag på Profet #6

Gullranka (Devil's Ivy)


Sjätte delen av PlantOnsdag på Profet med Hanna Makowsky och Chefsideolog Filip Lindström tipsar om gullrankan, till tonerna av passande Mort Garson’s Plantasia. Lär er, kära läsare, om en växt som passar perfekt för lägenhetsdjungel under en dunkel första månad på året.


Gullranka (Devil's Ivy)

Hos vänner och bekanta, växtälskare samt Ikea-shoppande nybörjare finns den; den lättskötta växten som till och med klara sig i hyfsad skugga; Gullranka (Epipremnum pinnatum).
        Denna klätterväxt från kallasläktet växer med långa rankor med droppformade grön- och- vitgulfläckiga blad som i vilt tillstånd kan växa till långa lianer med adulta (vuxna) stora blad som är alldeles flikiga.
        Inomhus blir det tyvärr sällan lianer men den trivs ändå i våra lägenheter året om, med en dusch då och då, en rejäl vattning efter att fått torka upp och lite gödning i vattnet april till september. Förutom en tacksam och växtkraftig grönska får man på köpet en luftförbättrare som minskar giftiga kemikalier i luften. En räddare i nöden för den som vill jobba på en inomhusdjungel såhär i januarimörkret!


Hanna Makowsky


Soundtrack:
Mort Garson’s Plantasia - »Concerto for Philodendron & Pothos« (från en skiva som är soundtrack till projektet PlantOnsdag på Profet i sin helhet)

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet

och senare delar:

#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra - Pilea peperomioides

8 Januari 2020