PlantOnsdag på Profet #4

Amaryllis


PlantOnsdag på Profet – där Profetvännen Hanna Makowsky tipsar om växter och musik – känner av julefriden och ger råd kring hur du håller din amaryllis vid liv längre än bara över högtiden. Profets Chefsideolog Filip Lindström tecknar traditionsenligt en illustration, och samarbetet mellan GRANT och Esther hörs i julstöket.


Amaryllis

Juletid är högtid för lata växtälskare som vill glömma slasket och mörket utanför, för att ta skydd i ett tillfälligt blomhav.
        Amaryllis och hyacinter är lämpligt nog sjukt lättskötta på grund av att de är lökväxter som redan i sin lök har det mesta den behöver för att växa och blomstra.
        De placeras med fördel ljust, men hellre lite svalare än varmare, så undvik att ställa dem direkt vid element om möjligt. Plantera dem i vanlig blomjord men vattna sparsamt, och undvik att vattna direkt på löken då den kan ruttna.
        Vill man försöka ge sin amaryllis ett längre liv än en jul bör man klippa av blommorna så fort de blommat klart, sedan klippa ner stängeln när den vissnat (då har växten använt upp den näring som finns däri).
        Ge den planterade löken krukväxtnäring någon gång i veckan april till augusti och trappa samtidigt upp vattningen, detta är tillväxtperioden då löken tar upp näring för att förhoppningsvis skjuta nya skott. Sluta vattna helt i september och förvara löken svalt, torrt och mörkt fram till november då den kan planteras om och börja vattnas igen för att skjuta nya skott och blommor.


Hanna Makowsky


I öronen en regnig jul:
GRANT & Esther - »As the right bell sounds«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan

och senare delar:

#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra - Pilea peperomioides

18 December 2019