PlantOnsdag på Profet #3

Avokadoplantan


I PlantOnsdag på Profet återkommer Profetvännen Hanna Makowsky en gång i veckan för att ge råd gällande växter och hur de bäst hanteras. Varje vecka tipsar Hanna även om ett passande musikstycke till rådande planta, och Profets Chefsideolog Filip Lindström målar en tillhörande illustration. Den här veckan får vi reda på hur vi föder upp en avokadoplanta, från kärna till ny frukt, och brassen Erasmo Carlos plinkar på i bakgrunden.


Avokadoplantan

Avokadoplantor är ganska lätta att driva upp själv hemma, med en stor portion tålamod.
        Börja med att rensa en ekologisk avokadokärna från fruktkött (läs göra Guacamole), lägga den på en bit hushållspapper, blöta pappret, krama ur överflödig vätska och sen lägga paketet i en uppblåst plastpåse på ett varmt och mörkt ställe i några veckor. Kolla till paketet då och då så den inte möglar!
        När rötter börjar synas planterar man den förslagsvis i en lucker och fuktig jord, gärna utblandad med perlite för att den ska bli extra luftig, små rötter gillar luftig jord. Trä gärna en påse över krukan, eller ännu bättre en glaskupa, för att kontrollera luftfuktigheten och temperaturen. Kontrollera jordens fuktighet lite då och då och lufta för att undvika mögel och svampangrepp.
        Ju längre man kan täcka plantan desto bättre, men när man känner att den »vuxit ur« sitt växthus bör den stå ljust, ej i drag, ge den extra gödsel under vår och sommar och spreja gärna eller duscha bladen regelbundet för att den ska växa upp till ett ståtligt träd. Vill man toppa den för att påskynda förgrening bör man vänta till våren då tillväxtperioden är i antågande.
        Efter ca 10 år kan man eventuellt ha tur och få skörda sina egna avokados.

PS. Perlite är en vulkanisk, porös mineral som lagrar vatten och gör jorden luftigare vilket gör att rötterna får tillgång till mer syre och växer snabbare. Finns ofta att köpa i växtbutiker och blandas med fördel ut i jorden för många av ens krukväxter för bättre jordkvalitet och friskare/starkare rötter.


Hanna Makowsky


Avokado-vänligt låttips:
Erasmo Carlos - »Vida Antiga«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman

och senare delar:

#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra - Pilea peperomioides

11 December 2019