PlantOnsdag på Profet #18

Karlbergare (med familj)


Profets växtevetare Hanna Makowsky tipsar i veckans PlantOnsdag på Profet om örten Karlbergare, som välsignats med det missvisande engelska smeknamnet »Swedish Ivy«. I samma andetag rekommenderar både växtvetaren själv, och Profets Chefsideolog Filip Lindström om passande musik för den väldoftande plantan, spår av Slowgold respektive ivy. Väl mött!


Karlbergare (med familj)

Karlbergare är en flerårig ört med mörkt lila stam och små runda, glansiga blad som doftar lätt aromatiskt. Mittvenen på de småtjocka bladen är även den oftast lila och på baksidan av bladen finns små hår. Den skjuter ofta iväg långa revor med blad och har som kulturnamn i Sverige kallats Springpojke, just för dessa långa revor och att den växer väldigt snabbt. På engelska kallas den missvisande nog för Swedish Ivy, trots att den varken har sitt ursprung här eller är släkt med murgrönan. Ursprungligen kommer den, som många andra populära krukväxter som Pelargonen och Julrosen, från Sydafrika.
        Karlbergare hör till Novemberljussläktet vilket breder ut sig med olika arter i varma klimat i Afrika, Asien och Australien samt Stilla havet (på land då alltså…) och till släktet hör en väldigt väldigt färgstark skara arter tydligen; Flaskljus (P. ernstii, en suckulent variant), Kryddkarlbergare (mer om den nedan), Neonljus (lysande lila blommor), Söderhavsljus (en varierad variant lik karlbergare med lila kant) och en luring som kalla Lemurljus (lik en varierad kryddkalbergare, fast råkar växa på Madagaskar, därav namnet) samt Palettblad (ska låta bli att ens gå in på variationen här, läs tidigare PlantOnsdag-inlägg för mer info om denna färglada jävel).
        Många av arterna inom detta släkte har gemensamt att de doftar gott från bladen, inte bara från blommorna, och anses samtliga var väldigt livskraftiga och snabbt växa till sig och bre ut sig över mark och annat som kommer i dess väg.
        En av de mer namnkunniga i släktet är Kryddkarlbergaren som bland annat kan kallas följande: Jamaicatimjan, kubansk eller mexikansk oregano, på engelska även Puertorican oregano, Mexican mint, Indian borage och Spanish thyme. Även om den hör till familjen kransblommiga växter, dit såväl timjan som mynta tillhör (kolla på blomman/uppsättningen blommor på dessa nån gång så ser man släktskapet), så är det liksom inte riktigt samma sak.
        Kryddkarlbergaren gör sig känd så fort du kliver in i samma rum: dess håriga, äggformade med lätt tandad kant, tjocka gröna blad ger vid minsta luftpust ifrån sig den aromatiska doft som påminner om timjan, oregano och dr Westerlund i ohelig allians. Stammen är även den hårig och blir ganska snabbt vedartad, gissningsvis för att orka hålla uppe dessa tjocka tunga blad på en väldigt snabbväxande och levnadsglad kropp. Uppåt kan den bli upp till 70 cm men den sprider också gärna ut sig med långa stänger åt alla håll, och tar snabbt upp ett helt fönster om den trivs. Den vill inte stå för kallt men kan stortrivas i ett norrfönster likväl som längre in i ett rum med indirekt solljus. Plantera den i väldränerad jord, förslagsvis uppblandat med perlite, men med en ordentlig genomvattning innan den blir förr torr.
        Precis som Palettblad är Karlbergarna och Kryddkarlbergarna enkla att föröka, man tar toppsticklingar och vattenrotar. Detta hjälper även moderplantan att bli mer kompakt i växtsättet så genom att sprida denna väldoftande namnkunniga jävel bland släkt och vänner (via post såklart, i desinficerat paket) slår man så att säga två flugor i en smäll.


Hanna Makowsky


Musikaliskt ljus:

Hannas tips: Slowgold - »Ljuset Kommer Att Stå På«

Filips tips: ivy - »Sleight Of Mind«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra
#10: Prickbegonior (eller snarare »Populära Begonior med prickar som INTE ska kallas prickbegonior«)
#11: Väderblomman (Till minne av Andrew Weatherall)
#12: Purpurblad
#13: Monstera
#14: Fiolfikus
#15: Moses Stentavlor
#16: SKVÄTTIVÄG - Euphorbia leuconeura
#17: Kaffeplantan

Hela PlantOnsdag på Profet-spellistan:

15 April 2020