PlantOnsdag på Profet #15

Moses Stentavlor


Veckans dos av PlantOnsdag på Profet bjuder på råd om en tropisk växt med ett kryddigt namn – Moses Stentavlor. Profets plantprofessor Hanna Makowsky berättar om stentavleskötsel, och tipsar dessutom om musik av Suse Millemann. Profets Chefsideolog Filip Lindström illustrerar som vanligt det hela. Mycket Nöje!


Moses stentavlor - Maranta leuconeura

Moses stentavlor hör till gruppen strimbladsväxter, vars släkte är mest känt för sin stora variation i täckningar på blad; ränder, flikar, tetris, mosaik, färgfält, stora, avlånga och mönstrade kan de bli. I samma släkte hittar man populära kalatheror och stromanthe!
        Den kommer ursprungligen från Brasilien och kallas på engelska för Prayer Plant då bladen på kvällen böjer upp sig likt bedjande händer. Bladen är avlånga och rundade och det det svenska namnet Moses stentavlor är antagligen knutet till bladens särpräglade utseende; de har ofta 10 mörka fläckar på bladet mellan de röda nerverna som utgår från den ljusa mitten.
        Under dagen rör sig bladen utefter dagsljusets rörelser och ibland kan man höra den rassla till när den fäller upp sina blad på kvällstid (kolla upp Prayer Plant time-laps på youtube!)
        Då den i vilt tillstånd växer i regnskogen trivs den i högre luftfuktighet och indirekt sol till lite halvskugga men i och med att den inte vill ha stark sol alls så är den faktiskt en perfekt växt att ha längre in i ett rum.
        Moses stentavlor växer ganska lågt och kryper längs marken vilket gör att den kan komma att kräva en del yta. Plantera den gärna i en grund och bred kruka med hål i botten för stabilitet och bra avrinning för rötterna. Som en typisk regnskogsväxt så älskar Moses stentavlor att duschas för att få bort damm från bladen likväl som att få upp luftfuktigheten, så ställ den gärna i duschen eller spreja den med en vattenflaska dagligen.


Hanna Makowsky


Låt marantan dansa: Suse Millemann – »Patterns«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra
#10: Prickbegonior (eller snarare »Populära Begonior med prickar som INTE ska kallas prickbegonior«)
#11: Väderblomman (Till minne av Andrew Weatherall)
#12: Purpurblad
#13: Monstera
#14: Fiolfikus

Hela PlantOnsdag på Profet-spellistan:

25 Mars 2020