PlantOnsdag på Profet #14

Fiolfikus


I veckans PlantOnsdag på Profet tipsar Profets växtvetare Hanna Makowsky om den diviga Ficus Lyrata, även känd som fiolfikus, samt musik av Sudan Archives. Som alltid tillkommer en illustration signerad Profets Chefsideolog Filip Lindström.


FICUS LYRATA

Man går på stan, gata upp och gata ner och längtar efter lite grönska. Även om man vet att det FINNS träd i stan, nånstans, så förväxlar man allt som oftast en eventuell kal stam med en elstolpe eller trafikljus. Längtan till skog kan helt enkelt ta över, men även i en betong-tung förort ser man inte alltid skogen för alla (eventuella?) träden. Så vad ska man göra för lite grönska över huvet? Man skaffar sig en fikus, helst då en med stora gröna blad som kan skydda en mot taklampans gula sken: en Fiolfikus närmare bestämt!
        Denna fantastiska växt kommer ursprungligen från västra Afrika, närmare bestämt från de tropiska skogarna (som så många andra av våra populära krukväxter i Europa). Den kan i vilt tillstånd växa sig upp till 15 meter, i en kruka inomhus får man kanske nöja sig med 2 meter på sin höjd. Den trivs i inte för trånga krukor, och får gärna stå ljust men inte i starkt sol, då kan bladen brännas. Fiolfikusar kan uppfattas som lite diviga och svårskötta då de regelbundet måste vattnas, de kan ganska omgånde tappa blad om de torkar ut eller får för mycket vatten. När de vattnas så ska de vattnas igenom helt, och de älskar att duschas (ja, i duschen eller badkaret) då de stora bladen med tiden samlar på sig damm vilket täpper igen porerna på bladen. Om man har en stängd kruka utan genomrinning kan duschning bli ett problem då vattnet samlas i båten av krukan och växten riskerar att kvävas, för att undvika sådana abrupta hädanfärder rekommenderas alltid krukor på fat eller inner och ytterkruka för tropiska växter då det onekligen höjer både levnadschanserna samt trivselfaktorn, växten mår oftast mycket bättre och som skötare slipper man se sitt träd förtvina utan att inte riktigt veta vad det är som sker.
        Fiolfikusen är inte en billig investering, vill man snabbt få träd-feeling kan de kosta bort mot tusenlappen. Detta beror på att de växer långsamt, och en uppstammad planta i butiken kan vara mellan 3-7 år gammal. Om man kommer över ett mindre eller yngre exemplar som har blad upp längs hela stammen kan man experimentera och kapa av toppen i hopp om att den förgrenar sig, om den trivs brukar chanserna vara stora. När den sedan skjutit nya grenar och blad på dessa kan man börja ta bort bladen längs med stammen och på så sätt genom oändligt med tålamod och kärlek se sitt eget lilla träd sakta men säkert ta över luftrummet för att till sist skänka lite skugga (från takspoten).


Hanna Makowsky


Mer fioler: Sudan Archives - »Nont for sale«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra
#10: Prickbegonior (eller snarare »Populära Begonior med prickar som INTE ska kallas prickbegonior«)
#11: Väderblomman (Till minne av Andrew Weatherall)
#12: Purpurblad
#13: Monstera

Hela PlantOnsdag på Profet-spellistan:

11 Mars 2020