PlantOnsdag på Profet #13

Monstera


Vill du ha en inomhusdjungel? Profets växtgalning Hanna Makowsky tipsar om monstera, och tillhörande musik från Golden Bug, In Fields och Phoebe Coco, i veckans PlantOnsdag på Profet. Som vanligt illustreras det hela av Profets Chefsideolog Filip Lindström. Väl mött!


Monstera

Ibland får denna växtglaning, i tron att galenskapen är detsamma som allmän expertis, frågan om vad en person ska köpa för växt för att göra rummet mer grönt med känsla av »djungel - fast inomhus«? Vanliga motfrågor man då kan förvänta sig är »1. vad har du för vädersträck på fönstren?«, »2. hur ofta kommer du ihåg att vattna?«, »3. vill du helst ha växter som blommar ofta eller som har fina blad, det är liksom lite antingen eller?«. 90% av gångerna är svaren »1. vet inte 2. ibland 3. ehhh?«.
        100% av gångerna är svaret på din fråga: Monstera. Det kluriga är sen att välja vilken i denna djungel av monsteror som passar ditt rum, lynne och estetik.
        Monsterasläktet kommer ursprungligen från Mexiko och Centralamerika och det finns över 40 olika registrerade arter av monstera. Bland de vanligaste som finns att få tag på i Sverige hör monstera deliciosa, monstera deliciosa var borsignia, monstera deliciosa var variegata och monstera adansonii. Jag förstår att detta låter som gibberish men det kommer en liten guide längre ner för att få lite ordning på det hela…
        Samtliga av dessa arter har stora och gröna (mer eller mindre) blad med hål i samt en tendens att förr eller senare vilja klättra uppåt. De trivs i indirekt solljus till halvljus och behöver inte jättemycket plats om rötterna för att trivas. Luftig jord, gärna utblandad med lite torv, som vattnas någon gång i veckan kommer man lågt med. I det vilda växer de ju i regnskog så monsteran är en av krukväxterna som verkligen trivs att bli duschad med jämna mellanrum för att få bort damm på de stora bladen och ge den en ordentlig genomvattning. Man kan även spreja den med blomflaska, särkilt under sommarhalvåret då den brukar växa till sig. Vill man ta sticklingar på sin monstera kan man kapa den strax efter en nod på stammen, där man ofta kan känna en liten knota där en möjlig luftrot hålla på att bildas. Denna kan vid vatten- eller jordrotning ombildas till vanliga rötter och man har en ny monstera på g.
        Monstera deliciosa och monstera deliciosa var borsignia är för de flesta exakt samma planta, skillnaden är bara att de flesta tror att de har en vanlig deliciosa hemma när det i verkliga fallet är en borsignia. Båda arterna har i juvenil (läs ung ålder) oftast inga hål, de kommer med tiden. Då monsteran är en klätterväxt i vilt tillstånd så utvecklar den hål och stora i bladen för att se till så att ljuset når blad som växer längre ner. När plantorna blir äldre skjuter den även iväg luftrötter för att stötta upp plantan ju större och högre upp den växer.
        Skillnaden mellan de två är att borsignians blad blir något mindre, ca 60 cm, jämfört med deliciosan som kan få blad upp upp till en meter i diameter, samt att en vuxen deliciosa har en rad med knölar vid bladfästet. Busenkelt att skija dem åt med andra ord.
        Monstera deliciosa var variegata är en variant av deliciosa vars blad har en färg-variegering på grund av en mutation där vissa celler inte producerar det gröna klorofyllet utan istället lämnar vita/gulaktiga fält. Ibland kan hela blad bli vita, ibland blir den småfläckig och ibland större eller mindre delar av bladen och stjälken. Då det är klorofyllet i bladen som hjälper växer att plocka upp solljus och omvandla det till näring genom fotosyntesen växer de varigerade växterna mycket långsammare vilket gör dem mer sällsynta i handel. En raritet med andra ord som ofta kräver mer av sin ägare men som å andra sidan lyser upp i en inomhusdjungel med sina fantastiska blad.
        Monstera adansonii är en litet nättare art i släktet med mindre blad som redan i ung ålder har avlånga hål utifrån mittnerven på bladet. Denna monstera kan man i handeln även hitta under namnet »Monkey mask«. Den växer mer slingrande vilket gör att man både kan ha den växande uppåt på en bokhylla eller stock eller ha den hängande i en kruka. I handeln hittar man dem med ganska små blad, upp till 20 cm, men i det vilda kan de bli nästan en halvmeter stora. Den växer likt sina monstera-släktningar upp längs trädens stammar och skjuter efter ett tag iväg luftrötter.

För att nu återgå till frågan: vill du ha en inomhusdjungel?


Hanna Makowsky


Djungelljud: »Ground« - Golden Bug, In Fields, Phoebe Coco

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra
#10: Prickbegonior (eller snarare »Populära Begonior med prickar som INTE ska kallas prickbegonior«)
#11: Väderblomman (Till minne av Andrew Weatherall)
#12: Purpurblad

Hela PlantOnsdag på Profet-spellistan:

26 Februari 2020