PlantOnsdag på Profet #12

Purpurblad


Hade vårkänslorna börjat rusa inom dig just när snön bestämde sig för att falla? Oroa dig inte, i veckans PlantOnsdag på Profet bjuder Hanna Makowsky in till aktivt sticklingsbyte, med tips om den solvänliga trendsättaren Purpurbladet. Django Django sätter tonen med »Skies Over Cairo« och Profets Chefsideolog Filip Lindström illustrerar som vanligt härligheten som är PlantOnsdag på Profet.


Purpurblad

När våren nu tydligen bestämt sig för att komma extra tidigt kan man lika gärna börja gå loss med saxen/kniven och börja ta sticklingar! Egentligen har det väl kliat i fingrarna sen mitten av november men det är ju i mitten av våra växters viloperioder så det känns ganska taskigt att börja ansa mitt i dvalan, bättre då att vänta till solen tittar fram och ge växterna en ny fräsch frisyr som sätter fart och aktiverar tillväxthormonerna!
        En krukväxt som tidvis levt ett något tillbakadraget liv men som i likhet med monsteran och elefantörat har sin revival nu är Purpurbladet (Tradescantia pallida). Likt elefantörat är det också en lättskött växt men som till skillnad från många av våra krukväxter faktiskt klarar sol och på sydligare breddgrader (läs kontinenten) är en populär utomhusväxt som stortrivs i smala rabatter och på trångbodda balkonger. Den kommer ursprungligen från Gulfkusten i Mexico och de första exemplaren togs med som krukväxter till Europa i början av 1900-talet.
        Purpurbladet har ett krypande växtsätt med blad som i par likt avlånga båtar skjuter iväg revor. Vid bladparens slut sitter noden och likt tidigare nämna begonia är det vid dessa som man kan klippa för att ta sticklingar och frisera sin planta. Purpurbladet mår bra av att ansas och blir frodigare och tätare när man håller efter den, ett oansat exemplar (eventuellt likt växtgalningens planta) börjat efter ett tag vissna (kan också bero på brist på solljus p.g.a vinter) och storleken på bladen blir mindre på grund av måste underhålla en lång ranka av blad. När den trivs blommar den med magentafärgade blommor som enbart är utslagna under en dag för att på kvällen vissna bort och direkt dagen efter ersättas med en ny blomma.
        Om purpurbladet blir en ny favorit kan man även hålla utkik efter dess släktingar inom släktet Tremastarblomster (båtblommor!): Ulliga Ulla (tradescantia sillamontana) med gröna och som namnet antyder ulliga blad, Skvallerrevan (tradescantia flumensis) som har gröna skimrande blad med vita och/eller rosa ränder eller Zebrablad (tradescantia zebrina) med skimrande blad fast med en fet lila rand i mitten. Lättskötta, snabbväxande och sticklingvänliga hela bunten.


Hanna Makowsky


En slinga för öronen: DjangoDjango - »Skies over Cairo«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra
#10: Prickbegonior (eller snarare »Populära Begonior med prickar som INTE ska kallas prickbegonior«)
#11: Väderblomman (Till minne av Andrew Weatherall)

Hela PlantOnsdag på Profet-spellistan:

26 Februari 2020