PlantOnsdag på Profet #11

Väderblomman (Till minne av Andrew Weatherall)


För att hedra den store Andrew Weatherall väljer Profets Hanna Makowsky och Chefsideolog Filip Lindström ut varsin favorit ur gigantens diskografi, i samband med att PlantOnsdag på Profet tipsar om Väderblomman, nu när det snart börjar bli dags att plantera utomhus. Chefsideologen bidrar i vanlig ordning med en illustration. Väl mött!


Väderblomman

Väderblommor tillhör definitionen korgblommiga växter, och går i vetenskapliga sammanhang under namnet Dimorphotheca. I stort är just Dimorphotheca ett passande namn, då blomman gärna byter kläder efter väder, och därmed kan bära olika skrudar och utstyrslar. Precis som väderblomman var Andrew Weatherall - ojämförbart inflytelserik DJ och producent - en ombytlig figurin i den musikaliska historien. Efter en tids sjukdom dog han 17 februari 2020.
        För att hedra denna skapare av det moderna musikklimatet har jag och Profets plantexpert Hanna Makowsky valt ut varsitt favoritspår ifrån Andrew Weatheralls karriär, som avslutats på tok för tidigt. Med tanke på att nämnda karriär sträcker sig från det sena Åttiotalet till denna veckas tragiska förlust är urvalet problematiskt.
        Som den traditionalist jag i grund och botten är måste jag välja Primal Screams »Loaded«, ett stycke som Weatherall stöpte i sin egen form i en enormt fri tolkning av skottarnas »I’m Losing More Than I’ll Ever Have«. Andys remix av det sydstatsdoftande originalet plockade isär musiken på atombasis och satte ihop partiklarna på nytt för att skapa det som blev Primal Screams första klättersteg mot världsherravälde. Utan Andrew Weatheralls inblandning i »Loaded« på mästerverket »Screamadelica« hade troligtvis lyssningsbar dansmusik inte låtit som den gör idag.
        Hanna väljer en melodi från Andys samarbete med Timothy J Fairplay (det så kallade The Asphodells) eftersom hon alltid föredragit Weatheralls mer rytmiska och krautiga inslag mer än de distade, rockorienterade inslagen som vi möts av i exempelvis »Loaded«.
        För att snabbt återvända till Väderblomman och dess skötsel bör ni, kära läsare, låta exempelvis Dimorphotheca ecklonis stå soligt, varmt och skyddat. Jorden bör vara alltjämt fuktig och klart näringsrik. Detta blomster ter sig alltså allra bäst utomhus, och kommer med största säkerhet vantrivas i en krukväxtdjungel. Men, nu när våren tränger sig på kan vi på Profet våga lova att rabatt- och- balkongsäsongen är mogen för Väderblommans intåg.


Filip Lindström


Andrew Weatheralls bästa (enligt Hanna Makowsky & Filip Lindström):


Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra
#10: Prickbegonior (eller snarare »Populära Begonior med prickar som INTE ska kallas prickbegonior«)

Hela PlantOnsdag på Profet-spellistan:

19 Februari 2020