PlantOnsdag på Profet #10

Prickbegonior (eller snarare »Populära Begonior med prickar som INTE ska kallas prickbegonior«)


I den komplexa växtxärlden existerar mången missförstånd, varav ett kretsar kring begonior med prickar. Profets Hanna Makowsky ger sig an en regelrätt förklaring för dessa felaktiga meningar, i veckans PlantOnsdag på Profet, som vanligt illustrerat av Profets Chefsideolog Filip Lindström. Soundtrack till denna uppnystan av begoniska mysterier är The Fields »Everybody´s Got To Learn Sometime«. Mycket nöje!


Prickbegonior (eller snarare »Populära Begonior med prickar som INTE ska kallas prickbegonior«)

Dags att bekänna färg; det finns vissa växtsläkten som är mer fascinerande än andra. Det kan vara speciella blad, exotiska ursprungsländer eller udda växtsätt. Det kan också vara variationen inom släktet, och där råkar begonior vara i en nivå för sig. I det vilda finns det minst 1800 olika arter utspridda över världen och inom släktet har 10 000-tals erkända hybrider korsats fram genom åren. Att berätta om alla dessa skulle kunna bli en volymvändare i lexikonstorlek, så därför tänkte jag idag försöka bena ut den vanligast förvirringen, den om »Prickbegonian«.
        De sorter som brukar få denna benämning har lite gemensamt: de växer upprätt på stam, har avlånga, oftast gröna, blad i varierande storlek och dessa är beströdda med prickar, antingen stora eller små.
        I Sverige finns det många olika begonior som alla stämmer in på denna beskrivning men främst är det tre olika som alla delar smeknamnet Prickbegonia: begonia »Corallina de Lucerna«, begonia maculata »Wightii« och begonia albo-picta. Alla tre har ett liknande växtsätt där blad och grenar växer utifrån noder på stammen, detta växtsätt skapar ett utseende som påminner och stammen på ett sockerrör, vilket har gett denna växttyp benämningen »cane-begonia«.
        För att lätt lära sig att särskilja dem åt:
        Begonia »Corallina de Lucerna« är en gammal kulturkrukväxt i Sverige och är även känd som Svinöra, på grund av de stora bladen som till formen påminner om öronen på en gris. Bladen är ljusa till en början men mörknar när de en och en vecklar ut sig och är på ovansidan täckta av massvis med små silvriga prickar, baksidan skiftar ofta i rött och när den blommar får den, likt namnet antyder, korallrosa blommor som växer i klasar.
        Begonia maculata »Wightii« kallas i handeln för Forell-begonia, på grund av dess långsmala (som fisken) formade blad med stora vita prickar på en mörkt grön ovansida och klarrött lysande baksida. Maculata i det latinska namnet betyder »prickig« och wightii syftar till dess vita blommor.
        Den sista begonian i vad jag nu skulle vilja kalla »the Begonian formely known as Prickbegonia« är den som i Sverige oftast kallas Änglavinge: begonia albo-picta. Till skillnad från de två föregående begoniorna så blir bladen hos b. albo-picta inte lika stora, formen påminner om just änglavingar med en bredare bas som smalnar av och ibland växer bladen nästan i par; vilket förstärker liknelsen till just Änglavingar. Även denna art har prickar på bladen men de är inte lika stora som hos Forellbegonian och inte lika många som hos Svinörat samt bladens färg är ljusare grön, även baksidan är grön vilket också gör att den står ut bland de tre. Begonia albo-picta finns i varianter med både rosa och vita blommor och får då antingen tilläggsnamnet »rosea« eller »wightii«.
        För att din prickiga begonia ska trivas: plantera den hyfsat trång om foten i luftig jord (gärna utblandad med perlite) och låt den gärna torka lite mellan vattningarna (men ej för mycket! Den kommer ändå ursprungligen från mer tropisk klimat än ditt vardagsrum). För att vara på den säkra sidan, vattna på fatet och låt den stå i indirekt solljus. Cane-begoniorna är förhållandevis lättskötta och när de trivs så växer de så de knakar med både nya blad likväl som rotskott vid sidan av stammen.
        Kan vi komma överens om att i ett släkte med över 10 000 hybrider där minst 30% är prickiga på ett eller annat sätt känns det ganska förvirrande att påstå att EN av dem är den »vars prickar sticker ut«.

Med vänlig hälsning

/en begoniaälskare


Hanna Makowsky


Ljudläxa:
The Field - »Everybody´s Got To Learn Sometime«

Tidigare delar av PlantOnsdag på Profet:

#1: Kaktusar & Suckulenter
#2: Garderobsblomman
#3: Avokadoplantan
#4: Amaryllis
#5: Penningträdet
#6: Gullranka (Devil's Ivy)
#7: Bananplantan & Bananbrödet
#8: Palettblad - Plectranthus scutellarioides
#9: Elefantöra

Hela PlantOnsdag på Profet-spellistan:

12 Februari 2020