Original Dunder Zubbis - Censurerat Ocensurerade


Den gamla tungvrickaren »Peter Piper«, rappheten i 90-talets rapkollektiv »Fattaru« och Kenta & Stoffes livsfilosofi i »Dom kallar oss Mods« är tre levande element i Original Dunder Zubbis A.KA. ODZ. Efter att precis ha blivit utslängda från Wollmars tog ODZ med Profets Elizeth Casal och Anna Lönn genom sin filosofi, vilket inspirerar deras vittomtalade livsstil och sound. Hur mycket är fiktion?
        - Ingenting, det vi snackar om, det är det som händer. Det är en verklighet som kanske många vill gömma. Men hur mycket stämmer det att ni är kranar själva, eller hur mycket är flexande snack?
        - Haha alltså, vad behöver du hjälp med att hitta?

Det här är ett gäng som min bror introducerade mig för ungefär för två år sedan. Det var kärlek vid första lyssningen. Likt ett ecstacy-rus (för att ta seden dit en kommer) hamnade jag i hänförande trans. ODZ’s omedvetet provokativa retorik är karaktäristisk och som sagt; provokativ. Texterna är lekfulla och intelligenta, rappa & fyndiga.

»Har aldrig gillat fisk, men har gjort många lax på torskar.«

Hur snygg och opretentiös ordlek är inte detta?

ODZ

Precis som Mods känner ODZ att deras närvaro kan egga omgivningen.
        - Vi känner igen oss skitmycket i Mods, fast att det var på en annan tid. De springer också runt på stan och vill bara ha kul. Men folk tycker inte om det.
        Att oprovocerat bli utslängda från Wollmars utan att ens ha beställt in en öl får ligga som testamente på det ovannämnda. Vare sig krögaren visste vilka de var sedan innan eller inte, så retar ODZ, igen omedvetet, upp folk. Det ligger något punkigt i detta. Utanförskapet som gör sig uttryck i flykten till de parallella universumen.
        - Det är inte första gången någon kallar oss punkiga. Musiken är ju inte punk, men det är väl vårt stöddiga sätt att vara på som känns »punkigt«. Musiken är ju ganska hiphopig, även fast att jag inte tycker att det känns som renodlad hiphop heller.
        Den audiella klassresan från »Original Dunder Zubbis – EP« till deras senaste singel »Okey« är tydlig. Från »studion i kartongen« till en alldeles egen repa i Hagsätra.
        - Nu på senare tid har vi fått en fastare punkt med en studio som egentligen är en källarlokal i Hagsätra. Vi har ändå tagit oss ett steg närmre toppen, med studion. Innan spelade vi bara in i olika kök, och det var inte våra kök heller.

Mötet med ODZ genom högtalarna eller mötet med ODZ i verkliga livet, har båda gett mig så pass mycket känslor att denna artikel har varit den svåraste att skriva. Känslorna samlas, bråkar och trängs ut genom en smal flaskhals som blir denna text. Ett förflutet som missbrukare gör mig förbannad jämte barnsligt lycklig av knarkromantiken.
        Tête a tête-mötet med Edward Smith x3, som utgör den delen av ODZ som fick representera gänget den dagen i april, fick min uppfattning och beundran att slå en volt. En glad volt. Det fanns någon rå, infantil ärlighet, och hunger i deras sätt som fick mig att kunna sätta dem i en mer komplex och mindre »flexande« sits. Deras insiktsfullhet gav fler dimensioner och en ruggande ödmjukhet inför vad ODZ är och har åstadkommit. ODZ är en äkta force to be reckoned with. De kommer nog att tillhöra den motsatta sidan av Sverige som annars representeras av faluröda stugor med vita knutar, Svensson, Svensson och Zara Larsson. Misstolka mig rätt, jag är ett fan av Zara! Men ODZ är some real Mods/Latin Kings (innan Dogge lämnade)-shit!

23 Maj 2017