Profet i NOLA 2017, del III: Funkify Your Life


Chefsideolog Filip Lindström är i New Orleans för Jazz Fest, i sällskap med inslagsproducenten och slagverksfantasten David O. Hägelstam. Följ resan i text och i rörlig bild, steg för steg, under de tio dagar som ska spenderas i Louisiana.

Äntligen fick vi ordning på cyklarna som stod i trädgården bakom Jazzvillan på 2107 Delachaise Street i New Orleans. Vi cyklade tillsammans med Pär Stenhammar, som också residerar i Jazzvillan, till den norska sjömanskyrka som ligger några kvarter bort. Om några dagar vankas det Jazz-gudstjänst med kräftor i kyrkan, och vi är där för att lämna av några mikrofonstativ inför detta.
        Vidare cyklar vi in på Magazine Street, en lång gata fylld av pittoreska affärer av alla slag. Min slagverksentusiast till inslagsproducent, David Hägelstam, köper på sig både en slags snäckskalsmaracas och en tvättbräda att ha på magen, jag köper en trave kompaktdiskar på skivaffären Peaches.
        Maten i New Orleans lyckas alltid pricka rätt på en skala av pepparstyrka, det finns ett sting på tungan men det kommer inte i vägen för de andra smakerna. Innan besöket i skivaffären äter vi på den makalösa taquerian The Rum House, där mitt resesällskap får sådant som friterade ostron och jag får en varm, underbar wrap fylld med torkade grönsaker och currydoftande ris.
        Pär Stenhammar har varit i New Orleans många gånger och kan därför visa oss runt över hela staden. Han har till och med uppkallat sitt band efter Louisiana Avenue, den stora gata som ligger en kort bit ifrån Jazzvillan på 2107 Delachaise Street. Under dagarna Pär är i New Orleans ska han filma en musikvideo till singeln »Everybody Go Dancing«, ett glädjespridande stycke musik som är starkt inspirerat av NOLA. I en av verserna sjunger Pär om att titta på »Rebirth on a Tuesday, 10 at Maple Leaf« vilket syftar till orkestern Rebirth Brass Band som alltid spelar på musikbaren Maple Leaf på Oak Street, 22:00 varje tisdag.
        En av scenerna i videon, som filmas av den lokala filmmakaren Greg, spelas in just på Maple Leaf. Vi träffar dörrvakten Dougie som drämmer en stor stämpel på våra rödbrända underarmar och medverkar på ett hörn i videon. Det är måndag och därmed alltså inte Rebirth som spelar, däremot står basisten George Porter Jr på scen. GP. Jr spelade i ett av mina favoritfunkband The Meters och har med sig tre fantastiska musiker denna måndagskväll. Trumslagaren Terrence Houston får alla hakor i publiken att tappas och George låter den unge batteristen få den uppmärksamhet han förtjänar genom att placera honom längst fram på scen.

George Porter Jr

Filmaren Greg ger sig strax av, men innan dess talar vi om protesterna i New Orleans mot att riva statyer som föreställer sydstatsgeneraler från det amerikanska inbördeskriget. Greg eldar upp sig över att så många än idag förnekar att kriget handlade om slaveri och istället säger att det handlade om statliga rättigheter. Jag tänker på Uber-föraren Willie som vi träffade i söndags och på hur rasismen fortfarande har en stark plats i det amerikanska samhället. Det är befängt att celebrera människor som slogs för kvarhållandet av slaveri. Självklart är det viktigt att minnas sin historia, men jag håller med Greg om att statyer för att hylla generaler som kämpade för rätten att få äga människor inte alls är nödvändigt. Sydstatsflaggorna vid protesterna är skrämmande och jag tror att det bästa sättet att stå emot det obehagliga som händer är att hitta gemenskap med alla människor här i staden, att stråla samman kring musiken. George Porter Jr och hans grymma sväng är universellt, något som vi alla borde kunna samsas om.
        Arbetet med musikvideon för Louisiana Avenues »Everybody Go Dancing« fortsätter och jag hoppas att jag och David kan vara fortsatt delaktiga, för det här är ett sätt att se delar av NOLA och göra saker som vi aldrig hade fått chansen att göra annars.

Läs fler delar av »Profet i NOLA«:
Del I: »Talkin’ Bout New Orleans«
Del II: »Rainin’ Pain Down in New Orleans«
Del IV: »Compact Living Louisiana«
Del V: »House Party hos Professor Longhair«
Del VI: »First Annual Jazz in the Villa«
Del VII: »Don’t be a drag, just be a Queen«
Del VIII: »Happy Jazz, Y’all!«

2 Maj 2017