Moderskeppet har landat

En premiär i flera avseenden


Profet har äran att presentera premiären av Moderskeppets singel »Back to reality« och passar även på att premiära ett pilotavsnitt för en Profet-podcast. Både Filip Lindström och Elizeth Casal-Eriksson bidrar med ord till denna stora premiärdag.

Jag talar ofta i mina texter om »Profetvänner«, nästan till leda. Lojala läsare har troligtvis sett termen fler gånger än de sett sig själva i spegeln och självklart kan det tyckas att jag överanvänder den, att jag blivit som pojken som ropade »Varg!«. Tyck det om ni vill, för jag vet när jag använder termen rätt och jag kan avgöra vad den verkligen betyder. Det finns ingen uttalad punkt när någon blir en Profetvän, inget intagningsprov eller inlärningsperiod där regler och paragrafer kring Profetvänskapen ska indoktrineras. En Profetvän blir till genom samförstånd och gemenskap, som uppstår när en utomstående part till fullo förstår vad det är vi vill göra. Det finns Profetvänner som varit med oss från allra första början och det finns Profetvänner som precis anslutit sig. Sakta men säkert växer familjen sig större och det känns makalöst.
        Någon som jag instinktivt visste var en Profetvän från första stund jag träffade honom är Axel Dalsmo, hjärnan bakom projektet Moderskeppet. Det måste finnas något i vattnet i Onsala utanför Kungsbacka där både Dalsmo och den store Profetvännen Jelly Crystal kommer ifrån, för är man Onsala-bördig verkar man ha en tendens att förstå sig på Profet. Med ett sådant facit i hand bör Profet kanske placera en filial i Onsala, för att på lång sikt skicka antalet Profetvänner i taket.
        Axel Dalsmo har efter en tid i centrala Göteborg bosatt sig på vad han beskriver som en liten gård ute i skogen där han gror både egna grönsaker och egen musik. Isoleringen har gjort honom gott och han utstrålar lugn när han möter mig och Profets ECE (Elizeth Casal-Eriksson) i Stockholm. Moderskeppet som projekt kretsar kring Axels produktioner och har troligtvis också tjänat på hans flytt ifrån allt som boende i en storstad för med sig. Viss isolering påverkar konstnärligt arbete positivt, såsom i fallet Moderskeppet. Det Axel gör är i samma klass som ovan nämnda Jelly Crystal, vilket i Profet-sammanhang är att säga mycket.

Redan innan jag och ECE träffade Axel Dalsmo hade vi bestämt oss för att göra honom till försökskanin för ett nytt projekt, ett allrasistpåbollenihelavärlden-åtagande i form av en podcast. På så sätt får träffen med Moderskeppet på ett aningen skränigt kafé i Stockholm tjäna som ett pilotavsnitt för vad som kan komma att bli en Profet-podcast, förhoppningsvis något som kan dyka upp regelbundet under höstens gång. Moderskeppet har landat, och Profet är på väg att göra detsamma.


Filip Lindström

Pilotavsnittet för Profet Podcast:

Recension av »Back to reality«

Jag blev en gång ombedd att hjälpa till med att tilldela Moderskeppets låt »Back to Reality« ft. Sumie en genre. Det blev »Space psykedelia«. Och det står jag fast vid även idag. Det är något med psykedelisk musik där en själv får välja vad en känner; eufori/förrvirring/trans, etc, till skillnad från andra genrer. Det ligger något i ordningen av ljud som ger mig en känsla av att jag svävar. Och det har Axel Dalsmo, som ligger bakom Moderskeppet, lyckats med. Med god hjälp av Sumie såklart! När låten slår 4.24 vill jag aldrig komma ner från rymden igen. Även om en tänker på 70-talet när en tänker på psykedelisk musik så är detta inte mossigt alls. Misstolka mig rätt, jag älskar 60-70-tals psykedelia. Men det här är något nytt! Otrampad psykedelisk mark.
        I »Back to Reality« finner vi magisk sång av Sumie, aliasen Sandra Nagano står bakom. Sedan kan vi också höra spår av Profetvännerna Filip Johnson och Simon Hessman. Mycket bra samling konstnärer om du frågar oss på Profet Musik.
        Moderskeppet är som sagt Axel Dalsmos opretentiösa och lysande projekt, där han tar hjälp av musiker från olika hörn som han med järnhand dikterar i studion. Han står för det mesta i produktionerna förutom sång. Pink Floyd-liknande gitarrer och intron blandat med starka syntsegment.
        »Back To Reality« är ett spår av fem som kommer dyka upp på kommande EPn, »Cosmos EP«, av Moderskeppet. EPn är en förening av allt som jag kan tänka mig Axel Dalsmo tycker är bra i musikväg. Här får vi höra psykedelisk rock, spoken word och saxofon. Allt i olika, enhetliga svängningar. Moderskeppet har inte bråttom och det hörs på till exempel på de långa introna. Moderskeppet är en riktigt vass force to reckon with, vi är riktigt peppade på släppet!


Elizeth Casal-Eriksson


16 September 2017