Moderskeppet har landat, del II: »Cosmos« EP

Feskekôrkafalsett och galaxfärjegung


Profets Chefsideolog Filip Lindström lyssnar på »Cosmos«, den galaktiska debuten från psykrockens Puff Daddy: Moderskeppet.

Det finns en särskild genre bland skivomslag, kära läsare, där konstverken som skyddar musiken innehåller bilder på rymdskepp. Vissa gedigna skivsamlare har till och med en specifik fetisch för album som visar ett stjärnfartyg som sprätter iväg ut ur atmosfären (samma skivfetischister har också en förkärlek till avbildade pyramider). Några klassiker i genren är Earth, Wind & Fires »Fantasy« och större delen av ELO och Bostons respektive diskografier.
        En nyare genre än rymdfarkostomslag är den rörelse som bubblat upp under de senaste åren, där göteborgare i tjugoårsåldern sjunger i falsett till dansgolvsrockiga toner. Denna gren hålls upp av Profetvänner som Jelly Crystal, Simon on The Moon och Ruby Empress, tre akter som det gått alldeles utmärkt för på sistone. En aktör som faller in både i galaxfärje- och- Feskekôrkafalsett-facket är psykedelians Puff Daddy: Moderskeppet. Profetvännen Axel Dalsmo, som ligger bakom projektet, släpper idag sin EP »Cosmos« där bland annat den mäktiga singeln »Back To Reality« åter kan lyssnas på. På omslaget syns (hör och häpna) ett oidentifierbart flygande objekt och musiken är faktiskt inte helt främmande ifrån det som Earth, Wind & Fire och ELO sysslade med innan Moderskeppet ens hamnat i omloppsbana. »Cosmos« innehåller symfoniska utsvävningar som styr sin egen grooviga gravitation på väg genom exosfären, och spåren kan stå pall hela vägen från jorden genom vind och eld utan att tappa discodrivet. Ni vet väl, kära läsare, att långt innan falsetten intog Fisktorget utövades den flitigt bland det stora funkgänget som skrev »Fantasy« och andra eviga dängor. Även de var lagom psykedeliska för sin tid, det ska vi inte glömma när vi utvärderar nya utsvävade falsettfiskare.
        Axel Dalsmo är psykrockens P. Diddy (kanske A. Diddy är ett passande smeknamn?) i och med att han sitter bakom spakarna och styr sin rymdskuta med universell översikt. Han tar inte själv täten och frontar expeditionen som den kromatiska kosmonaut han faktiskt är, nej, han låter själva projektet boldly go where no man has gone before i anonymitet. Musiken får ta mer plats än personerna som framför den, och Houston, we don’t have a problem with that. Hur spännande det än må vara med en anmärkningsvärd alien som vi får veta allt om är det också kittlande med en anonym astronaut som lämnar mycket åt fantasin.
        Förutom den redan släppta »Back To Reality« rekommenderas spåren »Cosmos Calling«, som tar dig till Merkurius och tillbaka på dryga sju minuter, och »You Had It All« som får solsystem att kollapsa med sitt psyksaxsolo.
        A. Diddy medverkade i pilotavsnittet för Profet Podcast, som går att lyssna på nedan.

26 Januari 2018