Minnie Marks - Big Mama Blues Club – Fasching – 2016-09-08

Minnie Marks

Är det någon som kommer ihåg Bröderna Marx (Groucho, Chico, Harpo & Zeppo + två till)? En stor brödraskara som under 1930-talet pumpade ut flera filmer, av vilka några än idag anses vara filmklassiker. Men vad har då dessa komiska genier att göra med denna recension? Deras manager och tillika moder hette Minnie Marx och var en begåvad harp-musikant, precis som sonen Harpo. Men utöver utövandet av stränginstrument så finns ingen egentlig koppling mellan denna familj av framgångsrika vaudeville-artister och Minnie Marks.
        Minnie Marks är ursprungligen från en liten stad på den australiensiska östkusten, Crescent Head, men är numer verksam mest i Europa (Tyskland). Under året så har hon besökt Sverige vid minst två tillfällen, nu senast den 8 september på Fasching i Stockholm och det är den spelningen denna recension handlar om.
        Spelningen är den första i en rad planerade gigs som går under samlingsnamnet Big Mama Blues Club och ska fylla Fasching med härlig rytmisk, svettig och intensiv blues-musik under några dagar hösten 2016.

        Jag har ju skrivit en krönika och en recension för Profet tidigare, ingen av dessa har varit inom mitt expertområde. Men nu snackar vi blues – en musikstil som jag har lyssnat på i drygt 30 år. Allt från de tidigast kända inspelningarna från 20-talet via Robert Johnson, B.B. King, John Lee Hooker och Stevie Ray Vaughan fram tills dags datum. Jag vill ändå inte kalla mig någon expert, men detta är ändå lite närmare min bakgård.
        Jag hade inför spelningen aldrig tidigare ens hört talas om Minnie Marks, än mindre hört någon av hennes låtar. Men Google Is My Friend och mitt ivriga sökande ledde bland annat till att jag hittade ovan nämnda manager/mamma med det snarlika namnet. I övrigt är den personliga informationen rätt sparsmakad, givetvis finns det en hemsida, Facebook-sida, till och med ett Instagram-konto och Youtube-konto. På Spotify hittar jag två plattor, och rätt omgående inser jag att detta kan vara något riktigt bra.
        Jag lyckas via hemsidan komma i kontakt med Minnie och får positiv respons på min förfrågan om ett kortare möte one-on-one i samband med hennes kommande besök i Stockholm.

        Strax efter klockan 20.00 så dyker Minnie själv upp på scenen för att följas av arrangören Ida Bang som kort berättar om Big Mama och de planerade spelningarna under hösten, efterföljt av en kort introduktion av kvällens första (av totalt två) artist – Minnie Marks.
        Minnie är ett ”one-woman-band”, som med understöd av sina trogna medhjälpare, den akustiska gitarren Django, Boris Junior (cajon – trumlådan som även agerar sittplats) och förstärkaren Dirty Bastard fyller Fasching med öppningsnumret »Golden Food And Amber Fuels«. Redan i detta nummer, som inte finns med på de två studioalbumen på Spotify, förstärks bilden jag fått av henne som artist. Det finns stor musikalitet i denna unga kvinna där hon sitter och trampar på sina pedaler och ivrigt fingrar på gitarrens strängar. Lägg därtill en beslöjad bluesig stämma med bred aussie-dialekt.
        Minnie Marks bjuder på en timma fylld av blixtrande gitarrspel, härlig sång och roliga mellansnack. Sju egna låtar och två covers. Hennes tolkning av Jimi Hendrix låt »Little Wing« är lysande, inte någon exakt kopia men utan att förlora respekten för originalets suveränitet.
        När Minnie slutligen stiger av scenen är jag bara besviken på en sak – att det redan är slut!
        Men hon är ju bara en av kvällens artister, en stund senare fylls scenen av det svenska bandet Virginia & Skybenders, men jag är fortfarande så euforisk att jag inte fullt kan ta till mig deras musik, även om där visst finns kvalitéer.
        Jag sitter ner en stund i baren, där det är lite lugnare ljudmässigt, ute i entrén med Minnie. Jag börjar med att informera om det faktum att jag inför denna spelning fick lov att kolla upp om jag tidigare hört någon aussie-blues. Jag hittade en hemsida där det finns listor över alla band inom flera musikstilar som härstammar från Australien. Men på blues-listan saknades minst ett namn. Minnie Marks fanns inte med, trots att hon släppte sin första platta redan 2010. Däremot hittade jag åtminstone ett namn på listan som var bekant, Jeff Lang, även om min första koppling när jag såg namnet var Johnny Lang...
        Jag har till och med en CD-skiva, som heter »Dislocation Blues«, från 2007. Men anledningen till det köpet var inte primärt Jeff Langs namn – utan att plattan spelades in tillsammans med en av mina favoritartister Chris Whitley (CD:n släpptes ett år efter hans död). Och just Whitley är en gitarrist som jag känner igen mig mycket i när jag inför spelningen hör Minnie lira på sin Django. Framför allt i de mest intensiva, nästintill vildsinta partierna. När jag nämner Lang och Whitley så skiner Minnie upp än mer. Jeff Lang är tydligen väldigt framträdande på den australiensiska blues-scenen. Utöver dessa två pratar vi en del om hennes bakgrund, den första egna gitarren (från pappa), det första giget hon var på (också med pappa) – en kvinnlig gitarrist som inspirerade Minnie att fortsätta utforska sin gitarr. Och givetvis smyger jag in en fråga om öl, och det visar sig att hon har en viss förkärlek till lite mer smakrik öl – också ett gott tecken!

Minnie Marks på Fasching. Foto: Roger Karlsson

        Minnie är en för mig ny artist som jag definitivt lär hålla uppsikt över. Förutom de två plattorna som jag lyssnat igenom på Spotify finns även CD:n »Live in Stuttgart«, jag köpte ett exemplar av den efter spelningen. Nedtecknandet av låtar till ett nytt album (senaste plattan kom 2012) pågår, och inspelning av dessa bör vara på gång inom en snar framtid.
        Så när görs nästa spelning i Sverige? En turné genom EU planeras för 2017, givetvis finns också Sverige med på den listan, något jag ser framemot med stor tillförsikt.

Big Mama Blues Club kommer under oktober, november och december att köra ytterligare 4 kvällar på Fasching. Avslutning sker den 15 december med Ida Bang & The Blue Tears och Lisa Lystam Family Band. Kolla upp Faschings hemsida för ytterligare information.


FAKTA - Setlist
  • Golden Food And Amber Fuels
  • Who Loves Ya Baby
  • Little People
  • Voodoo And Honey
  • Thief In The Night
  • Little Wing
  • Jack In The Box
  • Legs To Make Us Look Longer
  • Six String Wooden Friend

Big Mama Blues Club på Fasching

5 October 2016