Att Ta Vara På Meningslösheten

Ett påskevangelium av Ronni Arturo


Jag köpte tuggummi nyss. Eukalyptus. Jag antar att det var för att förbättra min andedräkt, men jag köpte också en dosa illaluktande snus för att motverka det väldoftande. 13 kronor kostade den lilla stickan gummi och 38 riksdaler fick jag betala för pucken. Det blev alltså två tior, sex femmor och en ensam enkrona som jag la på disken, pengar som jag lika gärna kunnat ge till någon frusen stackare på hörnet vid Ica. Men nej, min andedräkt och min överläpp är tydligen mer värda nio mynt av olika valörer än någon som måste sova ute ikväll.
        Jag är full, men bara lite grann. Det är skärtorsdag och det är därför okej för vanliga människor att bli fulla, men inte för mig. För mig är det egentligen aldrig okej att bli berusad. Det står i vägen för så mycket annat, men jag gör det ändå. Super mig kvasifull på en onödig helgdag.
        Jag träffar en vän som köpt en vegetarisk burgare från en burgarkonung, jag avslöjar inte vilken. Hon säger att den nästan smakar som den man kan köpa på MAX och jag smakar en tugga för att avgöra om det är sant. Jag säger:
        - Nästan, fast mer friterad.
        - Hmm?
        - Mer friterad.
        - Fast det är samma smak. Med morötter och ärtor.
        - Ja, fast knaprigare. Båda är ändå för oljiga.
        - Ja.
        Jag försöker kyssa henne men hon tycker att mina händer är för smutsiga. Hon säger att jag borde smörja in dem och hon säger att jag kan skriva att hon sagt det. I sådana här stunder vill jag att någon ska berätta för mig att det jag skriver inte är meningslöst, någon av de där vanliga människorna som har tillåtelse att kröka järnet dagen innan en lång fredag för att deras kalender säger att de är lediga dagen efter. Jag är aldrig ledig, men samtidigt alltid ledig, och därför tappar ledigheten sin mening. Det finns ingen mening i att skriva, samtidigt som det har all mening i världen. Ord som sätts ihop till meningar på papper betyder inget eller allt.
        Jag hatar egentligen Eukalyptus. Det är för kallt i munnen, precis som Strong Menthol. Spearmint är bäst men det hade de inte.
        Jag skäms över att jag kastat bort en torsdag på meningslöshet, men vad betyder något i slutändan? Att skriva betyder något. Något som både kan vara meningslöst och meningsfullt på samma gång betyder mer än allt.
        Köp aldrig nyproducerade jeans. Kamma inte benan till höger. Ha inte strumpor i sandalerna.
        Snusdosan är redan slut. Nu är det bara den kalla Eukalyptussmaken kvar.

15 April 2017