Maydar - »TAXI«

En slags premiär på Profet


Profets Ronni Arturo skriver om Neo-neo soul kontra Neo-soul och personlighet i text, när det nu är dags för Profetvännen Maydar att idag släppa singeln »TAXI« med tillhörande video. Se den, och hör den, först här på Profet.

Profetvännen Maydar, som tidigare hörts i duon ANAYE med AmberValent och i åtskilliga kollaborationer (såsom den inte tillräckligt uppmärksammade »Real Good« med RAYE till exempel), delar idag med sig av singeln »TAXI«, och Profet får ynnesten att delta i det meddelandet. Här står Maydar på helt egna ben med en trygghet i sig själv som säger att hon aldrig gjort något annat.
        Hon serverar en kontemporär typ av Neo Soul, en slags Neo-neo soul, som kan ses som steget efter 90-talets reaktion på den klassiska soulmusiken. Den reaktionen gick vidare till att kallas R'n'B under förra decenniet, och har nu utvecklats ytterligare till det Maydar och andra med henne gör idag. Musiken har samma släpiga, tillbakalutat sköna känsla men mycket har förändrats under musikens evolution.
        Sensualiteten i Neo-neo soul är mer ärlig och personlig, mindre genereliserad än den var i förlagan. Maydar kan tell it like it is, med ett historieberättande som är socialrealistiskt och förskönande i samma andetag. Ordet har blivit mer fritt, och det är vackert att se att det har omhändertagits av de som kan göra det rättvisa. I »TAXI« släpper Maydar in oss in det mest privata, med det avslappnade beatet som en slöja som inledningsvis ligger över budskapet. Lyssnar man dock en gång till kommer man dock förbi paketeringen, direkt till kärnan.

Videon till »TAXI« är inspelad i Ghana av Amanda Muisyo, under tiden Maydar turnerade där i slutet av förra året.

2 Mars 2018