Mahalia Jackson – Welcome to Europe

Jag ligger kvar i sängen då en måndagsmorgon nyss blivit måndag eftermiddag och jag har för andra gången sedan jag slog upp ögonen vänt på Mahalia Jacksons Welcome to Europe. A-sidan har precis börjat igen och "Down By the Riverside" har just övergått i den mäktiga "Joshua Fit the Battle of Jericho". Jag har skivkonvolutet i knät där jag sitter under täcket och slås av hur väl bilden av Mahalia beskriver hur hennes själfulla röst låter. Mot en svart bakgrund står den lilla damen vid en naken mikrofon iförd en slags brudklänning och sjunger med händerna knäppta framför sig. Hennes ögon ler större än vad Tyra Banks någonsin lyckats le med sina och det syns att Mahalia är som allra lyckligast när hon får sjunga sin gospel.
          På konvolutets baksida finns, förutom en förteckning över hennes övriga album, en kort historia som förklarar skivans namn. Där står att Mahalia under sin första Europaturné 1968 sjöng inför förtjusta publiksamlingar i Frankrike, England, Danmark och Tyskland, men att hon i Bordeaux kollapsade av utmattning. Oroad över att hennes sammanbrott var ett tecken på himmelskt missnöje blev Mahalia rädd för att hon inte arbetat tillräckligt hårt i sin Guds namn. Det är för mig (i och för sig som icke troende) svårt att förstå, för bara på baksidan av Welcome to Europe finns information om tio andra verk där outtröttligt hyllar sin herre. Texten på baksidan avslutas med ett löfte som Mahalia gav efter incidenten i Bordeux 1968, ett löfte om att hon en gång skulle återvända till Europa. Det löftet höll hon och resultatet blev dessa tolv gospeldängor som skriker ut hur gärna Mahalia ville komma tillbaka och visa sin kärlek på nytt.
          I gospelbacken på Stockholmsskivaffären Pet Sounds, dit jag gick in en vinterdag för att fly undan de tjugo minusgraderna utomhus, finns drygt 30 vinylskivor. Det är ingen överdrift att säga att minst tjugo av dem är undertecknade Mahalia Jackson, det är alltså inte konstigt att hon kallas för "The World´s Greatest Gospel Singer." Jag som aldrig hört hennes gudomliga budskap förut tog Welcome to Europe på måfå och blev frälst redan när jag såg bilden av henne. Det räcker med att se den kvinnan för att förstå att hon sjunger så hennes själ flyr från hennes läppar.
           Welcome to Europe innehåller ett par liveinspelningar från oklara platser runt om i Europa, resten låter som studioarbete. Varje låt är dock ett vackert budskap från en människa som verkligen tror på något, oavsett om det är en gud eller om det är musik. Passa därför på att besöka gospelbacken innan jag själv hinner köpa upp varenda en av Mahalia Jacksons skivor.