Väntar på Lusids »Legend«


De är som om det fanns ett soundtrack till hur det lät när fåglar flyger eller hur det känns att springa fritt i skogen. Denna sammanhållna skara 80- och 90-talister kommer vara en av de viktigaste kommande live-akterna i Sverige kommande år. Med Dropbox som ett av sina essentiella instrument för skapande är de riktiga millenniefilosofer. Det var i replokalen, A.K.A »Spökhuset« som Profets Elizeth Casal & Anna Lönn fick ta del av den musikaliskt hänförande kvintetten som är Lusid.

Som min älskade hippiemamma själv sa »Det känns som att jag har hört detta i ett annat liv.« Detta citat styrker Lusids storhet. Singeln »Djävulen är« inleds av utsökt pianospelande och följs upp av Paulinas vackra, mörka stämma, där de tillåter oss in i deras melankoliska fantasivärld. Min egna signatur här på Profet är kärleksförklaringar, så det är ingen hemlighet att jag har brassat på med många superlativer i mina artiklar. När det kommer till Lusid är jag förvånad över min egen mutism av häpnad. Det är här kroppens mekanik kickar in och talar åt mig, gåshud!
        Bandet Lusid, döpta efter gitarristen Johan Nilssons gamla familjehund »Lusid Legend« är som ovan nämnt en vass kvintett. Lusid beståendes av Paulina Palmgren på sång, Fabian Ballago på keyboard, Samuel Collmar på bas, Johan Nilsson på gitarr och Karl Hovis Hovmark på trummor, är signade hos Birds Records och har för tretton dagar sedan släppt sin första singel »Djävulen är«. På tretton dagar har Lusid tagit sig upp till tredje plats på Spotifys »Viral 50 i Sverige«-lista. De är av bästa slag. Deras tighta arr och vackra samarbete i kombination med deras ålder gör dem unika i sin konst.
        - Det sker organiskt att man lyssnar på det man inspireras av, så blir det som ett arv, som man för vidare med ens egen touch, säger Paulina om hur skapande och inspiration flätas samman, samtidigt som Lusid tillsammans poängterar det problematiska med att lyssna på musik överhuvudtaget under en skapandeperiod, en vill förstås inte påverkas för mycket av andra. Liv, Dungen, Amason, Dolce & Mando Diaos album »Infruset« är de känslorna jag får av Lusid om nu en ska sätta dem i parallell till något annat. Skarpa patos och smarta fantasi-melodier, så rent och behagligt. Men precis som ovan nämnda band, så ingår de i en smal, 2.0-version av vis-/folk-/indie-/pop-genren, vilket gör att en lätt förknippar dem ena med dem andra, men för Lusid är det ingen smädelse.
        - När jag hörde Amason första gången så tänkte jag »Det här är allt som jag tycker är bra!« Så att vi påminner om dem är så jävla fett! inflikar Johan Nilsson.

Lusid från vänster: Karl Hovis Hovmark, Samuel Collmar, Paulina Palmgren, Fabian Ballago och Johan Nilsson

Lusids medlemmar ingår de flesta i andra musikprojekt samtidigt, så hur finner de tid för att ses och skapa? Noga planering, fil-skickande på Dropbox och ömsesidigt samarbete och kärlek för bandet har fått vara oljan i maskineriet.
        - Det har alltid varit viktigt att alla är med och skriver texterna, så vi har haft skrivardagar, berättar Samuel.
        Det som också är fascinerande med Lusid är att de släpper alla låtarna i en svensk och en engelsk version. För många band skulle detta kännas som att de skulle göra en klassisk »utsäljning«, men med Lusids integritet, både i musiken och hos personerna bakom, så känns det givet. Som att få bli frälst av deras musik, vart man än i världen befinner sig. Kanske till och med universum. Både i skapandet av loggan och en teaser till singelsläpp har Lusid inkorporerat olika vänner som har fått vara med och gjort sina egna tolkningar av Lusids musik.
        - Det är fint att så många som möjligt som man tycker om får vara med och skapa med oss, förklarar Johan.

Jag hade turen att få lära känna Hovis innan jag hörde talas om Lusid. En makalöst bra trummis! Så när han berättade om att han var med i ett band som hade skaffat sig en repa i Västra Skogen i ett gammalt kontorskomplex, så var min initiala känsla något i stil med Simpsons karaktären Mr. Burns »Excellent«. Längtan och spänning var det enda som fanns i min kropp! Tills jag fick höra dem, och nu vill jag aldrig sluta lyssna på Lusid! Nu vill jag att ni också ska få lyckliggöra era öron med deras musik. Release för nästa singel är 5 maj och det officiella släppet för EP:n »Legend« är 2 juni! Vänta med mig!

20 April 2017