Videopremiärvisning: Louisiana Avenue - »Everybody Go Dancing«


I början av maj reste Chefsideolog Filip Lindström tillsammans med inslagsproducenten och slagverksfantasten David Hägelstam till New Orleans och Jazz Fest. Där spelade polaren Pär Stenhammar in en video till »Everybody Go Dancing«, ett stycke musik av hans band Louisiana Avenue. Idag presenterar Profet stolt premiären av den videon.

Sedan jag lämnade New Orleans 9 maj har staden varit kvar i mina tankar likt ingen annan plats jag tidigare besökt. Jag tänker på och längtar tillbaka till New Orleans värme, både den mänskliga och den meteorologiska. Jag tänker på hur välkomna vi varIbland kan jag befinna mig i det ögonblick som jag minns bäst, då jag, min inslagsproducent David Hägelstam och vår kamrat Pär Stenhammar cyklade längs bilvägen i den gassande solen, på väg med mikrofonstativ till Den Norska Jazzkyrkan. Jag kände mig fri från allt och jag visste redan då att jag inte skulle kunna glömma vinden som for genom mitt hår, där jag gled fram på den gamla cykeln.
        När jag och David slog oss ner i Jazzvillan på 2107 Delachaise Street i Uptown New Orleans hamnade vi mitt i en musikvideoinspelning. Pär, som också residerade i villan, var i full gång med att filma en video till sitt band. Villans patron och ägare Reverend Jon Rex medverkade också på sina hörn. Låten hette »Everybody Go Dancing« och bandet som gjort den hette Louisiana Avenue, uppkallat efter gatan som låg parallellt med vår villa. Hela vår vistelse i NOLA fick vi höra på och sjunga med i »Everybody Go Dancing«. Under The First Annual Jazz in The Villa Pre Fest Party (kräftskivan vi höll för en lycklig skara gäster i Jazzvillans garage) spelades den live med bland andra legenden Lionel Batiste Jr på bastrumma och cymbal. I en kort sekvens från det öppna garaget kan till och med ingen mindre än jag synas, dansandes och skrålandes på Loisiana Avenues allsångsrefräng.

Louisisana Avenue

Videon som Pär arbetade med under tiden vi var i New Orleans släpps äntligen idag, och jag kan inte längta tillbaka mer än så här. Jag gläds av att se slagverksfantasten David Hägelstam synas flitigt i sina nyrakade Jocke Åhlund-polisonger ute på parad med Pär och Reverend Jon Rex längs New Orleans gator. Den uppsluppna känslan som fyller staden under Jazz Fest hörs i de muntra tonerna och märks av när Pär dansar ned för avenyerna i sin färgglada festivalskjorta, med en megafon i handen. Louisiana Avenues musik och videon till »Everybody Go Dancing« suddar bort alla dina eventuella funderingar om huruvida du ska ta dig till nästa Jazz Fest eller inte. Det står klart att alla dansar, och de gör det bäst i New Orleans. De gör det på Rebirth varje tisdag klockan tio på Maple Leaf, de gör det på The Spotted Cat sent (samt mest hela tiden), de gör det på den veganvänliga pärlan 13 på Frenchmen Street, de gör det på det charmigt nördiga Rook Café på Freret Street och de gör det absolut på 2107 Delachaise Street. Stan svänger vart du än går och det för Louisiana Avenue med sig vidare, hela vägen till Stockholm.
        »Everybody Go Dancing« låter simpel när du först hör den, med sina upprepade verser och enkla form. När du har hört den för andra, tredje, fjärde eller femte gången har de där verserna fastnat hårt i skallbenet, där melodins saxofonslinga redan lär ha etsat sig fast. Musiken är som ett eko av spårvagnarna längs St. Charles Avenue, som en glimt av gatumusikanterna på Jackson Square, eller som smaken av den första tuggan av en varm beignet på Café Du Monde. Vi är lyckligt lottade i Stockholm, vi som får en försmak av New Orleans genom Louisiana Avenue och »Everybody Go Dancing«.

13 Augusti 2017