Profet i London, del I: The City with no (good) nickname

Första delen av Profets resereportage från London


Profets Chefsideolog Filip Lindström ger sig ut på ytterligare en resa, denna gång till hipphetens huvudstad, ballhetens Babylon, coolhetens krubba: London. Som alltid kan pågående Profet-resor följas i skrift, samt på Instagram @profetmusik.

En stad som London borde ha ett lika bra smeknamn som »The Big Apple«. En sådan stad förtjänar något liknande. Stockholm har sitt »Sjöarnas Stad« och Venedig kallas ibland för »The Bride of the Sea«, medan London av ett fåtal bakåtsträvare tituleras som »The Smoke« eller »The Old Smoke«. Den första och viktigaste regeln gällande smeknamn är: Om det inte biter är det inte värt att hålla fast i. Alltså räknar jag faktiskt inte »The Smoke« som ett egentligt smeknamn för London, då det inte används tillräckligt frekvent (som om »Sjöarnas Stad« är ett vedertaget uttryck). Jag känner att London, ljuspunkten som vi uppe i dem kyligt töntiga länderna jämt har stirrat ner på för en glimt av hipphet, är värt ett något bättre namn än ett som baseras på att det var lite extra dimmigt där för 60 år sedan. Min känsla ger upphov till den första programpunkten som ska betas av under denna resa, som jag åter gör i sällskap med inslagsproducent David Hägelstam, samt Profetvännerna Marcus Jernberger och Linn Jansson:

         1. Att ta fram ett hållbart smeknamn åt London.

Vidare skall denna beryktade ballhet undersökas, den ballhet som fick självaste Andres Lokko att flytta till London när han var som allra ballast. Är London lika ballt fortfarande? Vad är det som är så himla ballt? Varför måste man åka dit för att vara ball istället för att dra igång något ballt där man redan fysiskt befinner sig och är aktiv? Alltså blir nästa programpunkt:

         2. Att kartlägga Ballhetens Babylon.

»The Smoke« är ju inte bara ett besinningslöst ballt ställe, där finns också en viss dryckeskultur. Trogna följare av Profet bevittnade resan till New Orleans förra våren på Instagram, där månget dryckenskap påvisades i gott mod. Bland allt för mycket annat begagnades mängder av NOLA:s egna Bloody Mary med picklad okra, och enlitersburkar med blaskbärs. Denna gång byter vi bautabrygden mot pints och Bloody Mary mot Gin and Tonic, vilket leder oss till utflyktens tredje programpunkt:

         3. Att hitta Londons bästa Gin and Tonic.

Låt oss för all del inte ignorera musiken, Profet är ju ändå en någorlunda nischad publikation som har ett ansvar att möta, för att mätta hungriga läsare i jakt på information om diverse musikalisk underhållning. Jag ska inte undanhålla eder ifrån denna information, och inte heller frånhålla eder vad ni i sanning vill erhålla. Den bästa musiken ertappas dock alltjämt i kompakt diskform, undanstuffad i reabackar på billiga second hand-affärer, ett fenomen som finns i nästan alla världens städer förutom Dublin, som i princip har en enda lättillgänglig sådan. Av rent antagande, baserat på fördom om stadens förutbestämda ballhet, kan jag säkerställa att de butiker jag söker lär växa på träd i London. Där kan helgens fjärde programpunkt verkställas:

         4. Att länsa Londons lager av utdaterade musikaliska format.

Den levande musiken får absolut inte lämnas utanför dagordningen för det kortvariga projektet Profet i London. Upptäcktsfärden till Louisiana hade ett ensamt och tydligt syfte, vilket var att åka dit, gå på Jazzfestivalen och åka hem. Det uppdraget lyckades jag och inslagsproducent David Hägelstam relativt dåligt med, eftersom våra dagar gick åt mer till vodkaindränkt picklad okra och nyfödda kattungar än renodalt diggande av jazz. Om den förrädiska ginen och tonicen inte fördunklar våra sinnen allt för mycket ska vi i år försöka uppsöka än mer musik än då, om möjligt. Frågan är då, finns det något annat i London än grime? Hur söker man upp en benhård technoklubb om man har råkat snöa in på sådan musik? Hur hård kan techno egentligen vara enligt lag? Sådana frågor gör den femte programpunkten självklar:

         5. Att lokalisera Londons allra hårdaste techno.

Med dessa fem programpunkter som grund ger vi oss in i det stora äventyret Profet i London. Följ med hela helgen, här och på Instagram @profetmusik, för att se om alla fem kommer bockas av.

5 Januari 2018