Lizette Lizette fortsätter vandra ensam, del III

En videopremiärvisning för »Scapegoat«

Lizette Lizette är som bekant en kär Profetvän, därför är vi saliga över att äntligen få visa upp den utomjordiskt bra videon till »Scapegoat«, ett spår från det slagkraftiga debutalbumet »Queerbody«.

Redan i Lizette Lizettes första medverkan på Profet talades det om känslan av utanförskap, den där känslan av att inte kunna eller vilja anpassa sig till de märkliga regler som vi har satt upp i vårt samhälle. När man tittar utifrån på hur vi genom tradition byggt upp ett sätt att behandla varandra framstår det som fullkomligt absurt och jag får känslan av att jag och Lizette tänker likadant kring detta. Jag tror att vi båda har lärt oss att finnas till i relation till de här reglerna, vi har till och med börjat gilla känslan av utanförskap. Åtminstone jag. »Scapegoat« ligger med på Lizettes debutalbum »Queerbody« som förtjänar alla hyllningar det fått. Videon till låten har legat klar sedan 2015 och är regisserad av Emerson Berglund, som även gjorde talkshow-videon till »Freak« där Johan Wahlström spelar skandalprogramledare. Där visades Lizettes styrka i sig själv upp, då hon återskapade intervjuer med 80-talets club kids som stoltserade i att vara annorlunda. Både hon och jag har tagit inspiration från den eran till hur vi lever våra egna liv, om än kanske på olika sätt. I James St James och hans klubbvänner fick vi se människor som stod på sig i en kamp om det positiva i att vara extravagant. De möttes av hat men fann trygghet hos varandra.

I »Scapegoat« skildras utanförskapet genom att vi får följa fem blåa utomjordingar som landar på Kolingsborgs tak vid det nu utplånade Slussen. De finner en människa att experimentera på för att stilla sin nyfikenhet inför denna nya planet de hamnat på. En upptäcktsfärd i Stockholm inleds, med uppdrag att lära känna sin omgivning inleds och besökarna möts av liknande blickar av förbipasserande som James St James fick i de aerikanska skandalprogrammen. Mitt uppe i utflykten i Den Nya Världen faller dessa fem aliens döda ihop i en hög mitt på Sergels Torg, drabbade av andnöd. De kunde inte rätta sig efter vår planet. I videon ser vi medverkande som synts i Lizettes andra videos, en familj som går efter egna regler och stärker varandra i strävan bort från omvärlden. »Jag har alltid känt mig som ett ufo« sa Lizette i en intervju från 2012, en rad som kan ligga bakom idén till denna musikvideo av tredje graden. Utanförskap kan speglas från skilda håll och det här är ett av dem.


Samtliga bilder tagna av Camilla Hammarin

13 Februari 2017