Utdrag ur Profets Kokbok, del IX: Profets Magnifika Midsommarmeny


Vad skall veganen förtära under midsommarfirandet? En evig fråga som de vise har tampats med sedan tidernas begynnelse. Profet ger er svaret.

Ingredienser och instruktioner (för ett dignande bord):

Profets Sensibla Skagen
4 byttor Havre-Crème Fraiche
2 burkar Röd Tångkaviar
1 burk Svart Tångkaviar
200 g (ej smaksatt) Tofu
2 st Rödlök
1 Pepparrot
1 knippe Dill
1 Citron
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
Många delar av »Profets Magnifika Midsommarmeny« är mycket enkla att göra. »Profets Sensibla Skagen« är bland de enklaste. Hacka tofu och rödlök i små bitar och placera hacket i en bunke, vari du klämmer ner din Havre-Crème Fraiche och dina burkar tångkaviar. Riv ett överskott av pepparrot och dra i rivet i den påbörjade röran. Förinta dillen med en kniv, och skav ner dess kvarlevor i din bunke. Rör om medan du smakar av med citron, svartpeppar och salt.

Profets Snillrika Senapstofu
300 g (ej smaksatt) Tofu
½ knippe Dill
Grovkornig senap
Vitvinsvinäger
Olivolja
Socker
Salt
Svartpeppar

Gör Så Här:
Till »Profets Snillrika Senapstofu« behöver du lite mer tid än de andra rätterna, för tofun kan behöva ett par timmar för att verkligen fånga upp smak. Skär tofun i sillstorlek och lägg den i en rymlig fryspåse. Massakrera dillen med en kniv, och häll ner resultatet i påsen. Klicka i en halv burk grovkornig senap, och skvätt på lite olja och vitvinsvinäger. Strö i en tesked socker och komplettera med lika delar salt och svartpeppar. Knyt åt din fryspåse och skaka om ingredienserna ordentligt. Låt ligga i kylskåp minst två timmar innan servering.

Profets Korrekt Kokta Potatis
Färskpotatis
Vatten
Salt

Gör så här:
Koka upp vatten med ofantliga mängder salt i en kastrull. Lägg i sköljd färskpotatis. Låt koka tills potatisen är mjuk.

Profets Majestätiska Matjestårta
3 Gurkor
2 st Rödlök
1 knippe Dill
1 knippe Gräslök
1 limpa Kavring
2 byttor Havre-Crème Fraiche
Olivolja
Dijonsenap
1 paket Finn Crisp
12, 5 g Kanel
12,5 g Sandel
12,5 g Krossad Kryddpeppar
12,5 g Krossad Svartpeppar
12,5 g Färsk Ingefära
½ l Vatten
½ dl Ättika (24%)
¼ kg Salt
¾ kg Socker
Lagerblad

Gör så här:
För »Profets Majestätiska Matjestårta« behövs också en del förberedelser. Ett halvt dygn innan förtäring ska du slanta upp din gurka och lägga den i ättika och vatten över natten. När gurkan fått ligga till sig häller du av vätskan (spara dock vätskan i närheten). Blanda ihop samtliga kryddor, inklusive riven ingefära, och massera in den i gurkan. Varva gurka med lagerblad i en glasburk, som du låter vila i en dryg timme. Häll sedan tillbaka vätskan och låt stå en timme till. Skillnaden mellan gurka och sill är att gurka inte behöver en månad på sig för att ta till sig den karaktäristiska matjessmaken. Det går betydligt snabbare, och den kan till och med bli förstörd om den får stå torrt med kryddorna för länge. Gurkan kan komma att smaka för mycket, och därför väljer vi att hälla tillbaka vätskan för slutspurten.
        Under den sista timmen av gurkans smaksättning skär du kavringen i tärningar som du rostar snabbt i ugnen med olivolja, salt och svartpeppar. Stavmixa de färdiga tärningarna väl och tillsätt tillräckligt med olja (men inte för mycket) för att blandningen ska hålla ihop. Platta ut kavringsmassan i botten av en stor form. Smeta på ett tunt lager Dijonsenap och lägg sedan på tunt skivad rödlök.
        Blanda ihop Havre-Crème Fraiche, hackad gräslök och dill med salt och svartpeppar. Klicka i merparten av blandningen, jämt fördelat över kavringsmassan, senapen och rödlöken. Placera ut Finn Crisp över hela tårtan, varpå du dräller över det sista av Crème Fraichen. Garnera med din matjesmarinerade gurka och några dillkvistar.

Profets Fogliga Folieknyte
1 Zucchini
2 Tomater
5 exemplar av Profets Korrekt Kokta Potatis
10 Gröna Oliver
1 Vårlök
1 matsked Kapris
Färsk Basilika
Olivolja
Vitlök
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Om det på kvällskvisten skall grillas och du är i sällskap med carnivores kan det vara fördelaktigt att skydda din mat ifrån deras på grillen. Här kommer aluminiumfolien till god användning. Strimla zucchinin i tjocka bitar, som du lägger i folien. Hacka tomat, vårlök, oliver, basilka och vitlök som du placerar ovanpå zucchinin. Sprinkla över kapris med spad, salta och peppra sedan. Ringla olivolja tvärs över folien och knyt därpå ihop säcken och släng den på grillen på obestämd tid.

Tidigare utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa
Del VII: Profets Potenta Pakora Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney
Del VIII: Profets Sävliga Svenne-Tacos Med Profets Virila Veganfärs och Profets Galanta Guacamole

22 Juni 2018