Utdrag ur Profets Kokbok, del VIII: Profets Sävliga Svenne-Tacos

Med Profets Virila Veganfärs och Profets Galanta Guacamole


Profets Chefsideolog Filip Lindström tolkar en av Svennekulturens mest heliga klassiker i den åttonde delen av »Utdrag ur Profets Kokbok«. Lär dig här receptet till Profets veganvariant av Svenne-Tacos, och inspireras av bästa möjliga Boogaloo under tiden.

Ingredienser (för ett kylskåp fullt av Svenne-Tacos):

Viril Veganfärs:
Ca 800 g Kidneybönor
Ca 200 g Kikärtor
2 dl Röda Linser
2 Gula Lökar
4 Tomater
1 Zucchini
Vitlök
Chili
1 ½ Varumärkespåse Tacokrydda
Salt
Svartpeppar

Galant Guacamole:
3 st Avokado
1 Röd Lök
1 Tomat
½ Citron
1 förpackning Havre-Créme Fraiche
Dijonsenap
Sambal Oelek
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Gör så här: Tacos har tagit ett märkligt grepp kring svenska folket. Vi har tagit in något i vår vardag, tämjt det och gjort det till vårt eget. Svenne-Tacosen bär allt för få likheter med sin mexikanska föregångare för att egentligen få kallas tacos. På den korta tid som rätten har funnits i Sverige har vi tillsammans redan hunnit bestämma oss för hur tacos ska smaka, och ett specifikt företag har kapitaliserat något hutlöst på att smaken är satt för ett helt land. Vad varje Svenne än vill ha för tillbehör till sin taco så är grunden orubblig, med den välkända Kryddpåsen och den klassiska Tacosåsburken. Även jag är förslavad under detta taco-monopol, och jag fortsätter köpa samma Kryddpåse och samma Tacosåsburk för att jag är rädd för att gå miste om det jag är van vid. Dock, i »Profets Sävliga Svenne-Tacos« används såklart inte köttfärs, och inte heller någon form av imitationsfärs. Den vanligaste veganfärsen som går att köpa fryst kilovis är gjord av soja, och sådana processade sojaprodukter har negativ inverkan både på kropp och miljö.
        »Profets Sävliga Svenne-Tacos« görs istället med »Profets Virila Veganfärs«, som sätts ihop av kidneybönor, kikärtor, röda linser, lök, tomat och zucchini. Smaksättningen för denna fejkfärs utgörs tyvärr ändå av Varumärkespåsen, eftersom jag inte kan undfly dess tyranniska välde.
        Dunka på det självbetitlade albumet som Boogaloo-gruppen La-33 släppte 2004 för något slags latinamerikanskt alibi under den svenniga matlagningen (ett alibi som inte är helt korrekt med tanke på att La-33 ju som alla vet inte är från Mexiko, utan från Colombia). Välj »La Pantera Mambo« eller »Soledad« för att komma i stämning när du börjar hacka gul lök till »Profets Virila Veganfärs«. Stek löken i olivolja och hacka samtidigt upp tomat, vitlök, chili och zucchini. Tillsätt dessa med avrunna kidneybönor och kikärtor och låt steka tills grönsakerna blivit mjuka. Häll sedan i några deciliter vatten och häll i de röda linserna som du i förväg har sköljt ordentligt. Koka din framtida färs ordentligt, så att linserna i princip löses upp, och kasta därefter självsäkert ner innehållet i Varumärkespåsarna, samt salt och peppar, i pannan.
        Medan färsen fortsätter puttra inleder du arbetet med »Profets Galanta Guacamole«. Detta går väldigt snabbt, så byt därför musik till något av den energiska mambokungen Tito Puente, förslagsvis »El Rey Y Yo«, skivan han spelade in med drottningen La Lupe.
        Dela och kärna ur dina avokados (är det verkligen så man böjer »avokado« i plural?) och hacka upp rödlök och tomat. För över samtliga ingredienser i en skål, där du klickar i din havre-créme fraiche. Mosa med en gaffel och rör runt, om din avokado är bra finns inget behov av mixer eller dylika anordningar. Smaka av med dijonsenap, gudarnas nektar Sambal Oelek, citron, salt, olivolja och svartpeppar.
        Hela poängen med Svenne-Tacos som rörelse är att var person får välja sina tillbehör själv, så länge grunden smakar likadant. Till »Profets Sävliga Svenne-Tacos« rekommenderas dock starkt tacobåtar från samma gigantiska tacoföretag som tillverkar Kryddpåsen, samt gröna oliver, gurka, tomat, rödlök och jalapeños. Allt detta måste givetvis toppas av stora mängder sås från Tacosåsburken, annars räknas det inte som Svenne-Tacos.
        Avnjut dina Svenne-Tacos till tonerna av Pete Rodriguez Boogaloo-klassiker »I Like It Like That« och andra ljuveler i samma genre, som exemplifieras i en spellista nedan.

Tidigare utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa
Del VII: Profets Potenta Pakora Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney

3 Juni 2018