Utdrag ur Profets Kokbok, del VII: Profets Potenta Pakora

Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney


If at first you don’t succeed, dust yourself off and try again, som Aaliyah en gång sjöng. Receptet till »Profets Potenta Pakora med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney« är kantat av misslyckanden och räddning av dessa. Läs vidare för att ta reda på hur du lagar Profets variant av den indiska delikatessen pakora med svenniga tillbehör.

Ingredienser (För en svulten kvartett):

Pakora
¾ huvud Vitkål
1 knippe Vårlök
1 Rödlök
10 Skogschampinjoner
2 Röda Paprikor
2,5 dl Vetemjöl
2,5 dl Vitt Bönmjöl
Olivolja
Madras Curry Powder
Salt
Svartpeppar
Vitlök
Chili

Svenne-Daal
200 g Röda Linser
4 dl Grov Bulgur
3 Tomater
1 Gul Lök
Madras Curry Powder
Vitlök
Chili
Soja
Salt
Svartpeppar

(Ett försök till) Plommonchutney
7 Plommon
Vårlök
Vitlök
Chili
½ Gurka
Salt
Citron

Gör så här:
Livet är fyllt av misslyckade försök till åstadkommanden vi ej bemästrar. Att fela sägs vara mänskligt och det gudomliga är att kunna rädda sina misstag. Jag grundar egentligen allt jag gör i åthelvetegångna ansatser till sådant jag inte vet någonting om, exempelvis målning eller skrivande, där jag förgäves försökt apa efter en idols arbete och istället snubblat över ett slags eget uttryck. Så, eftersom detta löper genom mina andra operativ, varför skulle det då inte ta plats i köket?
        »Profets Potenta Pakora med Svenne-Daal och (Ett Försök Till) Plommonchutney« är en samling rätter som skulle bli på ett sätt, men som i slutändan blev något helt annat. Tanken var att pakoran regelrätt skulle friteras, vilket inte hände eftersom jag råkade sätta eld på frityroljan och nästintill brände ner min lägenhet. Plommonchutneyn blev inte en plommonchutney eftersom jag inte i förväg hade tagit reda på hur man faktiskt tillverkar en egen chutney. Den daal som var tänkt som tillbehör till allt detta blev svennigare än möjligt, eftersom jag egentligen inte vet hur man gör en daal enligt boken.
        Detta väcker två frågor:

1. Varför läser jag inte på ordentligt innan jag försöker mig på något nytt?

2. Hur i hela fridens namn räddade jag ett nära inpå nedbränt kök och generell kulinarisk ignorans?

Här kommer svaren på dessa prekära frågor:

1. Jag bryr mig helt enkelt inte, och vet alltid bäst.

2. Jag gjorde pakoran till ett bröd, skapade en kall plommonröra och gjorde det bästa av situationen.

Så här bör ni alltså gå till väga för att återskapa räddningen av mina monumentala misstag:
        Sätt ugnen på 175º. Hacka grönsakerna, vitlöken och chilin till pakoran och blanda med vete- och- bönmjöl (det finns färdigblandat att köpa) samt olivolja. Krydda rikligt med Madras Curry Powder, salt och peppar, och knåda sedan alltihop till en deg. Baka ut degen i en ugnsform och sätt in den i ugnen.
        Hacka gul lök fint och fräs i en stor kastrull. Skölj linser och bulgur tillsammans och tillsätt dem när löken blivit mjuk. Hacka tomat och blanda i det med Madras Curry Powder, vatten, soja och kryddor. Koka under lock tills bulguren är mjuk och linserna är mer eller mindre förintade. Längre ifrån en riktig daal är det svårt att komma, men gott blir det.
        Till det som inte alls är en plommonchutney, men som här kallas för en plommonchutney, ska du hacka plommon, vårlök, vitlök, chili och gurka fint. För övertydlighetens skull rekommenderar jag att inte ha med plommonens kärnor i blandningen. Gå hårt åt dessa ingredienser med en stavmixer och smaksätt med salt och citron.
        Om du planerat din matlagning väl bör pakorabrödet och din Svenne-daal vara färdiga när du stavmixat sönder din sista bit plommon. Förtär den misslyckade pakoran med en klick av den misslyckade chutneyn, vid sidan av din misslyckade daal. God spis!

Tidigare utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa

16 April 2018