Utdrag ur Profets Kokbok, del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa

Med Rotfuktsgratäng och Rödvinssås


Lika veganvänliga som linser är bönor, och lika klassisk som en motvillig vår är köttfärslimpan. Vad händer om vi sammanför dessa två företeelser? Jo, »Profets Bönbesvarande Bönlimpa« såklart. Finn receptet för Bönlimpan, med veganvänliga tillbehör, nedan.

Ingredienser (för ett halvt fotbollslag):

800–900 g Blandade Bönor (helst kidney, stora vita och kikärtor)
2 Gula Lökar
1 Tomat
4–5 klyftor Vitlök
½ Chilifrukt, valfri färg och sort
1 dl Ströbröd
2 dl Vetemjöl
2 dl Kikärtsspad
Sambal Oelek
Olivolja
Färsk Basilika
Salt
Svartpeppar

Rotfruktsgratäng:

7 stora Potatisar
4 Morötter
1 Gul Lök
1 Purjolök
5 dl Havregrädde
Salt
Svartpeppar
Timjan

Rödvinssås:

½ flaska amerikansk Merlot
2 Schalottenlökar
3 msk Grönsaksfond
3 msk Strösocker
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

Börja med att skära potatis, lök, vitlök och morötter tunt. Varva dessa ljuvliga ingredienser i lager i en form under tiden du kokar upp havregrädde som du smaksätter med salt, svartpeppar och timjan. Skala av lager av purjolöken, skölj väl och lägg dem som ytterligare lager i gratängen. Passa dessutom på att sätta ugnen på 200º i god tid. Häll den varma havregrädden över skikten av rotfrukter, dräll över några nävar ströbröd och kasta sedan in gratängformen i ugnen. Där ska den stå i cirka 40 minuter, varpå du kontrollerar dess färdighet med en gaffel, som ej bör möta något värre motstånd efter korrekt tillagning.
        Blanda ströbröd med salt, svartpeppar, olivolja och kikärtsspad. Låt detta stå ett tag, tills ströbrödet fått svälla en smula.
        Hacka sedan upp lök, tomat, chili och vitlök i stora bitar. Häll detta tillsammans med dina blandade bönor i bunken där du låtit ströbrödet svälla. Tillsätt Sambal Oelek, denna skänk från ovan, i blandningen och sätt igång att stavmixa dig igenom härligheten. Texturen du bör sikta på är en aningen lös modellera. Riv upp ett gäng basilikablad och blanda ner det i din bunke. Rör ner vetemjölet med en visp för att motverka modellerakänslan. Redan nu kan du smaka av färsen för att se om du önskar mer salt, mer basilika eller mer Sambal Oelek (den som inte önskar mer Sambal Oelek är ju i och för sig inte riktigt kry). För över degen som skall bli »Profets Bönbesvarande Bönlimpa« till ytterligare en form, och för in den i ugnen jämsides rotfuktsgratängen.
        Dags för rödvinssåsen, gott folk! Finhacka schalottenlök och fräs den i en kastrull, vari du efter en tillfredställande tidsperiod häller i en halv flaska amerikansk Merlot, helst från västlig gård. Tillför salt, svartpeppar, grönsaksfond och socker och låt koka på medelhög värme under lång tid, förslagsvis lika länge som det tar för gratängen och »Profets Bönbesvarande Bönlimpa« att bli klara. Servera därefter alltihop tillsammans, gärna med en sallad om du så önskar.

Tidigare utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta

21 Mars 2018