Utdrag ur Profets Kokbok, Del V:

Profets Livgivande Linsgryta


Linser tillhör nästan uteslutande veganer och vegetarianer. Det tycks finnas en tyst överenskommelse mellan carnivores och ovannämnda, om att linser är förbjudna att använda i recept eller sammanhang som innefattar kött. Profets Chefsideolog Filip Lindström är lycklig över det avtalet, och ger er därför receptet till »Profets Livgivande Linsgryta«.

Ingredienser (för linsgryta som räcker minst en vecka):
800 g Röda Linser
4 Gula Lökar
1 Röd Paprika
2 Zucchini
5–7 stjälkar Selleri
5 Färska Tomater
1 paket Krossade Tomater
5 klyftor Vitlök
1 Chili
Soja
Lagerblad
Timjan
Salt
Svarteppar
Sambal Oelek

Gör så här:
Hacka löken grovt, de stora bitarna får god smak i grytan och utgör en av rättens höjdpunkter. Kasta lökhacket i en stor gryta. Hacka din paprika, mycket finare än du hackade löken. Paprikan ska bara spela en biroll i »Profets Livgivande Linsgryta«, som om grytan vore en Colin Nutley-film, löken vore Helena Bergström och paprikan vore Rolf Lassgård. Släng i Lassgård i grytan med Bergström och låt bryna i olivolja.
        Dela upp zucchinin precis som du vill, och hacka sellerin väl. Dessa ingredienser ska du sammanföra med hackad vitlök och röd chili till grytan.
        Jag är medveten om att chilifantaster åberopar att det inte finns något som heter bara »röd chili«, men i just det här enstaka fallet trycker jag på att allmänheten kommer förstå vad jag menar med »röd chili«: den som ligger bredvid den gröna chilin i affären (vanligtvis placerade strax under kassavarot, till höger om kumquatshyllan).
        När hela blandningen börjar bli mjuk och härlig hackar du upp tomaterna och hastar i även dem, för att börja göra grytan lite såsigare. Nämnda såsighet assisteras av tillsättandet av en annan form av tomater, nämligen krossade.
        Krossade tomater är förstås absolut ingen match mot färska dito och ni gör rätt, kära läsare, i att ifrågasätta mitt val av denna produkt lika kritiskt som när jag rekommenderade grillkrydda i »Utdrag ur Profets Kokbok, Del II: Profets Väldiga Veganlasagne«. Om jag hade fått välja hade jag aldrig växt upp med krossade tomater, för då hade jag inte vant mig vid smaken och lärt mig att älska den. Smaken av krossade tomater liknas tacksamt vid sensationen av en cheeseburgare på McDonalds (innan jag övergick i det sinnesupplysta vegantillståndet och insåg det motbjudande i kedjan). Jag visste för varje tugga av konserveringsmedelsbiff med plastfilmsost hur äcklig och daskig en cheeseburgare var, men jag svullade dem i mig ändå så fort jag hade ett par guldtior i fickan (om någon läser detta runtomkring 2035 så kan ni häpna över att en produkt som en varelse mist livet för bara kostade tio ynka kronor). Varför? För att jag vant mig vid smaken och blivit fysiskt och psykiskt beroende av den. Om jag i vuxen ålder, rent hypotetiskt, hade testat den orimligt billiga burgaren för första gången hade jag med största säkerhet tyckt den var vämjelig. Detsamma tror jag om krossade tomater.

Häll i dina krossade tomater i grytan tillsammans med rikliga mängder timjan, salt och svartpeppar, samt linserna. Fyll tomatpaketet med vatten och häll i även detta. Repetera proceduren tills grytan är fylld med en passande mängd vatten. Jag tänker absolut inte säga vilken exakt mängd vatten som ska hällas i, och jag vägrar dessutom stå till svars om din linsgryta enligt dig blir för vattnig. Precis som i Utdrag ur Profets Kokbok, Del IV: Profets Bastanta Bananbröd, där mosgraden av bananen diskuterades, vill jag avsäga mig samtliga missförstånd kring mina recept. Den som inte själv kan avgöra hur mycket vatten som bör hällas i en linsgryta kan gott sluta läsa på momangen och hälla sin påbörjade gryta i vasken.
        Om du valt att fortsätta läsa, låt då grytan puttra och sula i ett par lagerblad. Framtag burken med Sambal Oelek, gudarnas nektar, och applicera en generös matsked ur den, ner i grytan. I detta kritiska skede kan du med gott samvete drälla i en smaklig drös soja, som kommer döda kartongsmaken i de bedrövliga krossade tomaterna. Låter man krossade tomater koka bortom igenkännlighet är de en fröjd, men det är också för att deras ursprungliga form är ett minne blott.
        Linserna, veganens räddning, behöver enligt kokboksmästarna inte kokas mer än en kvart, men jag anser att de kan kokas sönder och samman. För att det ska uppnås bör »Profets Livgivande Linsgryta« stå på spisen ett bra tag. Det betyder också att alla grönsaker får tid att ge smak åt varandra. Kontrollera vattenmängden under kokningen, beroende på om du är ute efter soppa eller gryta. Smaka av med salt och låt sedan »Profets Livgivande Linsgryta« stå och vila en stund när kokningen är färdig.
        Servera med bröd och sallad.

Tidigare utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd

11 Mars 2018