Utdrag ur Profet Kokbok, del IV:

Profets Bastanta Bananbröd


Första Bananen För Ikväll! Ta En Banan Och Var Glad! Bananen har funnits i den popkulturella medvetenheten sedan första gången någon halkade på dess skal. Nu är det dags för bananens intåg på Profet, i och med receptet till Profets Bastanta Bananbröd.

Ingredienser (för ett helt gäng bananbrödssugna):
4 Mogna bananer
2 dl Bovetemjöl
1 dl Mandelmjöl
½ dl Linfrön
1 dl Solrosfrön
1 dl Valnötter
2 msk Kakao
1 msk Jordnötssmör
2 msk Matolja
1 ½ tsk Bakpulver
1 skvätt Kokosmjölk

Gör så här:
Täck linfröna med en centimeter kallt vatten i en kastrull och koka upp på låg värme. Linfrön är proteinrikt och förträfflig kost för veganer. De små rackarna är dock tyvärr giftiga vid överdosering, vilket ju i och för sig är relativt rockigt och passande för en musiktidning att omskriva. Hur rock’n’roll det än skulle vara att avlida av andnöd på grund av den vätecyanid som kan bildas i kroppen av för mycket krossade linfrön, så rekommenderas ingen av Profets kära läsare att försöka sig på detta.
        När du kokar linfröna bildas en slags gelé, som förutom i bakning av Profets Bastanta Bananbröd också kan användas som en hårinpackning. Om det är hårinpackning du är ute efter, tillsätt då inga av de andra listade ingredienserna i receptet. Tvätta helt enkelt håret ordentligt och applicera silad linfrögelé. Låt håret torka av sig själv, använd knappt handduk. Linfröna kommer uträtta underverk.
        Från hårkurer tillbaka till Profets Bastanta Bananbröd: Mosa dina bananer i en bunke. Det går fint att använda en simpel gaffel men om du vill undvika bananklumpar, använd då för guds skull en mixer. Det tycks så att gemene man följer sina recept slaviskt, speciellt när det kommer till bakning, och om något går fel skylls det på receptets skribent. I det här fallet skulle alltså bananens mosfaktor härledas till min rekommendation om användning av gaffel, en oönskad beskyllning. På Profet bakar vi med höften, och det löser sig alltid till slut. Dock trängtar vi inget missnöje på bananfronten, så mosa den väl om så önskas.
        Skvätt i din skvätt med kokosmjölk i bananmoset, klicka även ner din matsked med jordnötssmör och häll i din matolja. Häll i alla torra ingredienser en efter en och vispa smeten slät. Krossa dina valnötter och tillför dessa i sällskap med solrosfröna.
        Vid det här laget bör linfrögelén vara klar. Till skillnad från när du ska göra en hårinpackning ska du alltså INTE sila bort fröna när du bakar Profets Bastanta Bananbröd. Rör ner hela gelén, med frön och allt, i smeten och fortsätt vispa.
        Baka ut degen (som nyss refererats till som »smeten«) till en aptitlig limpa och placera denna i en oljad ugnsform. Överför denna form till en ugn som du med god framförhållning har ställt in på 175°. Däri ska Profets Bastanta Bananbröd ligga i 30–40 minuter.
        Servera brödet som det är eller med en tofuglass och färska bär.

26 Februari 2018

Tidigare utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla