Utdrag ur Profets Kokbok, Del XXVII

Olivsoppan (som serveras på Profets poesiklubb MKT ORD varannan tisdag fr.o.m. 3 mars 2020)

Varannan tisdag från och med 3 mars tar Profets poesiklubb MKT ORD bokstavligen över Glenn Miller Café för aftnar av det lästa ordet i det bästa av sällskap. Varje MKT ORD-tillfälle kommer Profets Chefsideolog Filip Lindström tillaga en enorm gryta med sin berömda Olivsoppa, som kommer säljas på plats för ynka 50 kronor skålen. Ta tillfället i akt att slå upp Profets Kokbok och ta del av receptet till Olivsoppan, för att veta exakt vad du kommer stoppa i dig på MKT ORD varannan tisdag. Finn även mer information om MKT ORD nedan!

När Profet och Charles Ludvig visar var skåpet ska stå på Glenn Miller Café varannan tisdag med poesiklubben MKT ORD är det självklart viktigt att maten som serveras passar veganer. Profets Chefsideolog Filip Lindström ansvarar personligen för detta, genom att ställa sig i Glenn Millers kök för att svarva ihop en magnifik Olivsoppa. Låt inte denna smått ovanliga soppa avskräcka er, kära läsare, ty Chefsideologen har genom extensiva experiment frammanat ett recept som går makalöst väl ihop med läsningar av poesi i rökig jazzlokal. Mycket enkelt, mycket gott, MKT ORD.

Ingredienser (för ett fullsatt Glenn Miller Café under MKT ORD:
2 burkar á 935 g Gröna urkärnade oliver med pimiento (billigast möjliga)
10 st gula lökar
10 liter Tomatjuice
100 g Gröna Linser
150 g Röda Linser
2 Stjälkselleri
Lagerblad
Sojasås
Salt
Svartpeppar
Sambal Oelek (Gudarnas Nektar)
Basilika
5 st Röd Chili
Olivolja

Gör så här:
Hacka lök, chili och selleri i precis vilken form du helst vill, och börja stek detta hack i olivolja på relativt låg värme. Salta, peppra och stänk på lite rött vin och låt bryna i lugn och ro under omrörning (vinet står inte listat bland ingredienserna, eftersom det är något ni alltid bör ha hemma) i en gigantisk kastrull av robust slag. Kasta i en handfull lagerblad och höj temperaturen en aning. Om du begagnar torkad basilika, applicera även den i detta skede, i stora doser. Använder du dig av färsk basilika väntar du till ett senare ögonblick.
        När du känner att löken, sellerin och chilin gift sig tillräckligt tillför du tomatjuicen, varpå du häller av spadet från olivburkarna ner i grytan. Skär därefter oliverna i slantar, och kasta ner dem i det som nu börjar ta formen av en olivsoppa.
        Låt koka under mycket lång tid, och lägg till Sambal Oelek (gudarnas nektar) samt basilika (om du nu rockar färsk sådan) längs vägen.
        Servera varm med bröd och het poesi!

Tidigare Utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa
Del VII: Profets Potenta Pakora Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney
Del VIII: Profets Sävliga Svenne-Tacos Med Profets Virila Veganfärs och Profets Galanta Guacamole
Del IX: Profets Magnifika Midsommarmeny
Del X: Profets Närande Nödlösning
Del XI: Profets Prominenta/Presentabla Pasta Primavera med Profets Tumultartade Tomatsallad
Del XII: Profets Tafatta Tapas
Del XIII: Profets Saliga Såssamling, vol. I
Del XIV: Profets Veritabla Veganomelett
Del XV: Profets Verkliga Veganrisotto
Del XVI: Profets Taniga Tomattartar
Del XVII: Profets Performativa Pekingsvamp
Del XVIII: Profets Krävande Kräftkalas
Part XIX: Profet’s Ecstatic Eggplant Loin with Profet’s Raving Root Mash and vegan mustard butter
Part XX: Profet’s Vicious Vegan Pizza
Del XXI: Vegansillar Vi Gillar (Och andra fuskfiskar, För bruk i midsommarsammanhang)
Part XXII: Profet’s Ghastly Goulash - The Vegan Way to an Untimely Classic
Del XXIII: Profets Punktliga Pasta Puttanesca
Del XXIV: Profets Lismande Lingroni
Del XXV: Profets Svamp-Tsunami & Profets Sammelsurium-Sallad
Utdrag ur Profets Kokbok, Del XXVI: Profets Exemplariska Experimentjul

Ta reda på mer om MKT ORD:

Profets poesiklubb MKT ORD arrangeras varannan vecka på Glenn Miller Café under våren, från 3 mars

Profet och Profetvännen Charles Ludvig arrangerar MKT ORD på löpande band i vår, på underbara Glenn Miller Café!

Profets poesiklubb MKT ORD är tillbaka och comebacken är storstilad! Tillsammans med Profetvännen Charles Ludvig, poet och estradör, anordnar Profet MKT ORD varannan tisdag på smultronstället Glenn Miller Café, på obestämd tid med startdatum 3 mars. På premiärdagen medverkar bland andra Emil Boss och L'Amour – La Mort-redaktionen, samt Kristofer Ahlfeldt från Seriefredag på Profet som säljer sina fanzines och erbjuder tatueringar på plats! Emil Boss och Adam Bäck läser sina alster, och Profetvännerna L'Amour – La Mort dyker upp med kryddstarkt uppträdande.

Kom och gör MKT ORD till en tradition, med ljuv dryck, billig samvetsren mat och gemenskap kring det lästa ordet!

Information om uppträdanden och roligheter kommer löpande.

Arrangeras i samarbete med Amplified Stockholm

Länk till event, MKT ORD på Glenn Miller Café 3 Mars