Utdrag ur Profets Kokbok, Del XXVI

Profets Exemplariska Experimentjul


Veganjulen behöver, likt pophistorien, ständigt skrivas om. Profets Chefsideolog Filip Lindström bjuder därför in till »Profets Exemplariska Experimentjul«, där högtidliga veganklassiker sätts i ny kontext. För sann julefrid, testa recepten till »Profets Lindrande Linsgrynsgröt«, »Profets Ljuvliga Julmoussaka« och »Profets Gravallvarliga Avokado« (även känd som »Profets Gravokado«). God spis!

I somliga ögon tycks veganjulen i sig vara experimentell, nästintill omöjlig att i sin essens greppa. Just julmat används som ett av de vanligaste argumenten i de stunder då karnivorer ska försöka övertala veganer om den blodtörstiga banans överlägsenhet. Det som verkar stilla dessa köttätares förvirring över nya intryck är att skapa rättfärdiga rätter som ser ut, och nästan smakar, som de uråldriga julklassikerna.
        I »Profets Veganska Julbord« från 2017 listas ett antal imitationsrätter som formats utifrån försök att tillfredsställa den traditionella julfanatikern utan det traditionsenliga köttet, vilket egentligen är befängt. Idén om att återskapa en högtid i bestämd form år efter år är ihålig, eftersom det enda vi kan vara säkra på är att allt alltid förändras. Vi på Profet firar därför jul i år med ett antal experiment, för att inleda förändringen på julbordet. Som alltid står Profet i bräschen för försökslusta, och vi hoppas att våra kära läsare kan finna nya klassiker bland våra kulinariska julhypoteser. Somliga hörn av denna lilla julmeny ur Profets Kokbok kan kännas igen från det gamla hederliga julfirandet, medan andra ingredienser gör sin juldebut. Låt väl smaka!

Profets Lindrande Linsgrynsgröt

Gröna Linser
Havregrädde
Salt
Strösocker
Kanelstång

»Profets Lindrande Linsgrynsgröt« ersätter den klassiska risgrynsgröten på julbordet, och bör därför konsumeras vid den tidpunkt då ni, kära läsare, vanligtvis äter risgrynsgröt. Linserna ger en matigare känsla än de geggiga riskornen, vilket är positivt för de munnar som föredrar det pikanta över det sötsliskiga.
         Dock, eftersom Profets Kokbok ser till alla individers behov, går det självklart alldeles utmärkt att forma »Profets Lindrande Linsgrynsgröt« efter egen smak. Hemligheten ligger helt enkelt i hur mycket socker som används. Vill du ha en slags linspudding som avslutning på ditt julbord, använd då rikligt med sötning. Önskar du hellre en rivig inledning på det hela, undvik då sockret så gott du kan och fokusera på saltkaret istället. Oavsett hur du vill ha det gör du så här:
        Koka upp önskad mängd linser i lättsaltat vatten. När de små baljväxterna fortfarande är en smula hårda i mitten häller du av vattnet och tillsätter havregrädde, så att du nätt och jämnt täcker linserna. Kasta med en kanelstång och, om så önskas, socker. Koka på låg värme under lock tills linserna blivit mjuka. Servera antingen varm eller kall.

Profets Ljuvliga Julmoussaka

10 Potatisar
2 Gula Lökar
100 g Kapris
1 Aubergine
1 liter Havregrädde
Ärtfärs
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Ströbröd


Tänk dig ett gifte mellan den numer givna julrätten Veganssons Frestelse och den grekiska motsvarigheten till lasagne, moussaka, så kommer du nära Profets nästa högtidsexperiment. »Profets Ljuvliga Julmoussaka« knyter an Medelhavet med våra nordliga breddgrader, i en underbar kulinarisk kulturkrock. Gör så här:
        Strimla aubergine och stek med olivolja, svartpeppar och en gnutta salt tills den fått en härlig yta. Lägg undan strimlorna på papper och börja istället steka hackad lök samt ärtfärs, vilket finns i fryst form på välsorterade affärer. Mängden färs bestämmer du som vanligt helt själv, men vi föreslår att användningen ska vara sparsmakad. Färsen har inte huvudrollen i det här julspelet. Salta och peppra under stekningen, men ta det lugnt med saltet. Det är viktigt att tänka på helheten i sådana här rätter, kära läsare, och helheten bör inte bli för salt.
        Koka upp havregrädde och häll i kapris, med spad. Anpassa volymen grädde efter hur mycket potatis, färs och aubergine du använt. Var dock mycket försiktig med mängden kapris, då hela rätten lätt kan förstöras av ett kaprisöverflöd. Förslagsvis tillsätter du lite kapris i taget, och smakar av under kokningen av havregrädden. I slutändan bör såsen vara, i din egen smak, lite för salt eftersom såsen har huvudansvar i att smaksätta resterande parter i »Profets Ljuvliga Julmoussaka«.
        Riv potatisen fint, och ta fram en stor ugnsform. Börja därefter applicera dina olika ingredienser i lager, tills formen är full eller ingredienserna är slut. Såsen bör täcka hela skapelsen, så inget blir torrt eller bränns. Toppa med ströbröd och grädda i ugn på cirka 200 grader i en ungefärlig halvtimme. Servera rykande varm.

Profets Gravallvarliga Avokado (även känd som Profets Gravokado)

Avokado
Salt
Socker
Svartpeppar
Dill


Gravning är ett utomordentligt sätt att konservera och smaksätta mat, för att inte tala om hur väl modern gravning också hedrar det bondesamhälle som ligger till grund för de flesta av våra jultraditioner. Konceptet är otroligt enkelt, vilket går helt i linje med grundtanken för Profets Kokbok.
        Gravlax kan vara den absolut vanligaste rätten i gravningssammanhang, och vi på Profet har därför valt att grava något som möjligtvis kan matcha laxens naturliga fetthalt – avokado. Gör så här:
        Skär hård, relativt omogen avokado i intakta skivor och placera dem i en stor bunke. För sex medelstora avokados behövs en kvarts deciliter salt och lika mycket socker, som hälls ner i bunken. Hacka dill, som appliceras tillsammans med svartpeppar. Rör om försiktigt, så att blandningen inte geggas ihop till en guacamole. Låt ligga minst 12 timmar innan servering i kylskåp, och rör om då och då. Servera med hovmästarsås eller stark senap.


Tidigare Utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa
Del VII: Profets Potenta Pakora Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney
Del VIII: Profets Sävliga Svenne-Tacos Med Profets Virila Veganfärs och Profets Galanta Guacamole
Del IX: Profets Magnifika Midsommarmeny
Del X: Profets Närande Nödlösning
Del XI: Profets Prominenta/Presentabla Pasta Primavera med Profets Tumultartade Tomatsallad
Del XII: Profets Tafatta Tapas
Del XIII: Profets Saliga Såssamling, vol. I
Del XIV: Profets Veritabla Veganomelett
Del XV: Profets Verkliga Veganrisotto
Del XVI: Profets Taniga Tomattartar
Del XVII: Profets Performativa Pekingsvamp
Del XVIII: Profets Krävande Kräftkalas
Part XIX: Profet’s Ecstatic Eggplant Loin with Profet’s Raving Root Mash and vegan mustard butter
Part XX: Profet’s Vicious Vegan Pizza
Del XXI: Vegansillar Vi Gillar (Och andra fuskfiskar, För bruk i midsommarsammanhang)
Part XXII: Profet’s Ghastly Goulash - The Vegan Way to an Untimely Classic
Del XXIII: Profets Punktliga Pasta Puttanesca
Del XXIV: Profets Lismande Lingroni
Del XXV: Profets Svamp-Tsunami & Profets Sammelsurium-Sallad

22 December 2019