Utdrag ur Profets Kokbok, Del XXIII:

Profets Punktliga Pasta Puttanesca


Profets Chefsideolog Filip Lindström testar, i ord och bild, veganvägen till simplicitetens kärna - genom att gå emot alla sina egna tidigare rön i Profets Kokbok. Se, och smaka på, resultatet i och med Profets Punktliga Pasta Puttanesca.

Ingredienser (för åtminstone fyra desperat hungriga):

5 Tomater
1 burk Krossade Tomater
Färsk Basilika
1 (liten) burk (liten) Kapris
1 (liten) burk urkärnade Svarta Oliver
10 Cornichons
Sambal Oelek
2 st Gul Lök
2 klyftor Vitlök
1 Chili
Svartpeppar
Spaghetti

Valbara alternativ:
Skogschampinjon
Svarta Bönor
Salt

Enkelheten är en oöverträffad dygd när det gäller matlagning, åtminstone enligt den devis Profets Kokbok utformas efter. Ibland är dock det som tycks vara mest enkelt även det som kräver mest uppmärksamhet och noga uträknad balans. En dygd är, när allt kommer omkring, trots allt inte något alla kan uppnå.
        Klassikern Pasta Puttanesca kan ses som definitionen av matmagnaten Cajsa Wargs slagord »Man tager vad man haver«, om än med en italiensk prägel. Det cirkulerar många rykten om hur den första Puttanescan kom till, och även om när detta skedde. Konsekvent genom flertalet olika historier är att upphovsmannen hette Sandro Petti, som ibland omnämns som arkitekt och ibland som krögare. Rättens känsliga namn har diskuterats fram och tillbaka sedan dess, och behöver alltså inte dissekeras även här på Profet. Låt oss enbart säga att det har med enkelhet att göra.
        Det simpla originalet innehåller två huvudsakliga ingredienser som ska tillföra en naturlig sälta till såsen, och det är här det extrema behovet av balans tar plats. Sardeller och kapris ger den annars klassiska tomatsåsen en egen karaktär, och tillgodoser den annars standardiserade nödvändigheten i att salta maten.
        Då Profets Kokbok även går efter en ännu viktigare premiss än enkelhet byts sardellerna ut mot svarta oliver, så även veganer kan njuta av det simpla goda. Det behövs inga oregerliga mängder oliver, så satsa därför hellre på att inhandla någon kvalitativ variant av denna vara – såsom kalamata. Undvik hemskt gärna de billigaste sorterna, eftersom dessa egentligen är gröna oliver som på kemisk väg färgats svarta. De kommer snarare än att piffa upp maten tyvärr solka ner den. Undvik dessutom oliver med kärnor, om du inte prompt vill spendera din måltid med att spotta ut dessa. Upplevelsen av mat handlar om mer än smak, i det här fallet även en sinnesro.
        Ytterligare en avvikelse från originalet i Profets version är tillsatta cornichons, de små elaka gurkorna som passar till de flesta av tillställningar. Också här är det otroligt viktigt att välja rätt sort, för vissa märken är utsökta medan andra är rent ut sagt vidriga. Välj alltså ett cornichonmärke som du litar på hela vägen in i själen.

Gör så här:
Finhacka lök, vitlök och chili, varpå du slänger dessa ingredienser i en djup panna med olivolja. Peppra och låt bryna väl under tiden du skär upp dina färska tomater i adekvata tärningar. Formen på dessa är obetydlig, eftersom ditt mål är att de ska koka sönder innan såsen är klar.
        Tillsätt både de färska tomaterna, och de krossade tomaterna, och passa på att slänga i både kapris, oliver och cornichons på en gång. Skvätt i en fin skvätt Sambal Oelek, gudarnas nektar, och rör om. 89Använd allt spad från både oliver och kapris, och häll på ett par matskedar även av spadet från gurkorna. Med tanke på mängden salt i alla dessa produkter så bör du överväga ytterligare saltanvändning. För trogna följare av Profets Kokbok kan denna uppmaning låta befängd, i och med att i princip varje recept har innehållit rakt motsatta råd. Dock, kära läsare, i det här fallet kan det bli för mycket av det goda, och den mytomspunna balansen kan förloras. Se med andra ord till att ständigt smaka av din sås, för att kunna planera hur mycket salt som kommer behövas i pastavattnet.
        För den som önskar en sås med lite mer substans rekommenderas att kasta ner ett par upphackade skogschampinjoner och en förpackning svarta bönor. Förutom att du får en lite mer matig rätt kan du även rädda en alldeles för salt Puttanesca genom att låta bönorna och svampen delta i ekvationen. För all del, kasta i vad ni vill, det här är som alltid bara partiska riktlinjer.
        Låt såsen koka ett bra tag, så att burktomaterna slutar smaka burk, och så att de färska tomaterna knappt existerar längre. Ett sådant direktiv går emot originalets utformning, i det att Puttanesca ska gå snabbt. Men, Profets Punktliga Puttanesca blir bättre med tiden, och då ingen av oss på redaktionen är italienska arkitekter med stor brådska så kan vi låta maten ta den tid den behöver.
        När du väl känner att såsen börjar arta sig, smäll då på pastavattnet – och ta det för guds skull lugnt med saltet. Koka pastan (helst spaghetti) till perfektion, och servera det hela med färsk basilika. Originalet bjuds med persilja, men vem fan bryr sig om det?


Previous Excerpts from Profet's Cook Book (mostly in Swedish):
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa
Del VII: Profets Potenta Pakora Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney
Del VIII: Profets Sävliga Svenne-Tacos Med Profets Virila Veganfärs och Profets Galanta Guacamole
Del IX: Profets Magnifika Midsommarmeny
Del X: Profets Närande Nödlösning
Del XI: Profets Prominenta/Presentabla Pasta Primavera med Profets Tumultartade Tomatsallad
Del XII: Profets Tafatta Tapas
Del XIII: Profets Saliga Såssamling, vol. I
Del XIV: Profets Veritabla Veganomelett
Del XV: Profets Verkliga Veganrisotto
Del XVI: Profets Taniga Tomattartar
Del XVII: Profets Performativa Pekingsvamp
Del XVIII: Profets Krävande Kräftkalas
Part XIX: Profet’s Ecstatic Eggplant Loin with Profet’s Raving Root Mash and vegan mustard butter
Part XX: Profet’s Vicious Vegan Pizza
Del XXI: Vegansillar Vi Gillar (Och andra fuskfiskar, För bruk i midsommarsammanhang)
Part XXII: Profet’s Ghastly Goulash - The Vegan Way to an Untimely Classic

7 Augusti 2019