Utdrag ur Profets Kokbok Del XXI:

Vegansillar Vi Gillar (Och andra fuskfiskar, För bruk i midsommarsammanhang)


Midsommaren är stunden, och även i år behöver veganen äta något under festligheterna. Profets Chefsideolog Filip Lindström berättar i ord och bild om sina vegansillar, och andra fuskfiskar, som alla behöver minst en dags förberedelse innan servering. Låt det väl smaka!

Profets Sevärda Senapszucchini

1 Zucchini
Salt
Socker
Dill
Grov Senap
Ättiksprit 12%
Havre-Fraiche

Gör så här:
Profets Sevärda Senapszucchini kan av trogna läsare ses som en uppdatering av förra årets Profets Snillrika Senapstofu. Den här versionen tröttnar man inte lika lätt på, och den känns inte lika tung som den egensinniga tofun. Du kan antingen förbereda zucchinin två dagar innan servering genom att grava den med lika delar socker och salt, samt rikligt med dill – för att därefter en dag innan servering skölja den och applicera grov senap, ättiksprit och havre-fraiche. Den sistnämnda ingrediensen bör delta minst av de tre i blandningen. Exakta mått hör inte sommaren till, så höfta när ni blandar så kommer det säkert gå alldeles utmärkt.
        Om du inte har tid att förbereda mat två dagar i förväg, utan insett att du måste anordna vegansill till imorgon, kan du bara blanda alla ingredienser på en och samma gång. Smaken kanske kommer bli lite trubbigare, och din stress kommer kännas av i varje tugga, men det kommer fortfarande bli formidabelt.
        Skär din zucchini i valfri form, ingen kommer bry sig om hur denna rätt ser ut. Lägg den i en burk som går att försluta tätt, tillsammans med de andra ingredienserna, och skaka om ordentligt innan du ställer in den i kylskåpet över natten.

Profets Gruvliga Gravsvamp

10 Champinjoner
Sambal Oelek
Purjolök
Salt
Socker
Dill
Svartpeppar
Citron

Profets Gruvliga Gravsvamp liknar i mångt och mycket Profets Sevärda Senapszucchini, i det att den är gravad med dill. Men, kära läsare, på midsommar måste man äta ett överflöd av dill, för att fira den stundande årstiden. Därför återfinns dill i allt för många recept ur Profets Kokbok, i synnerhet i årets och fjolårets midsommarutdrag.
        Kvarta champinjonerna, och hacka en halv purjolök. Lägg, precis som med Profets Sevärda Senapszucchini, ingredienserna i en burk. Skvätt på några skedar av Gudarnas Nekter – Sambal Oelek – samt lika delar salt och socker. Snåla absolut inte med dillen. Skala en citron och släng ned skalbitarna tillsammans med resten av härligheten. Kläm sedan samma citrons saft över alltihop, och förslut burken väl. Vätskan som bildas i burkens botten står för gravningen, så se till att vända på kärlet åtskilliga gånger innan servering.

Profets Fullfjädrade Fläderrättika

½ Rättika
Koriander
1 Dolmalikpaprika
Flädersaft, koncentrat
Ättiksprit 12%
Salt
Svartpeppar

Mer än en sill kanske Profets Fullfjädrade Fläderrättika att likna en ceviche, men låt oss likt vi låtsas att midsommar betyder något nu låtsas att den liknar en sill.
        Skär rättikan och den milda, gröna dolmalikpaprikan tunt och varva den med färsk koriander i en burk. Strö över några teskedar salt, och vrid över lite svartpeppar om du känner för det. Häll en liten förpackning, 1 deciliter, koncentrerad flädersaft över grönsakerna och toppa med några stänk ättiksprit. Vätskan bör täcka hela Profets Fullfjädrade Fläderrättika. Avnjut väl kyld.


Tidigare Utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa
Del VII: Profets Potenta Pakora Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney
Del VIII: Profets Sävliga Svenne-Tacos Med Profets Virila Veganfärs och Profets Galanta Guacamole
Del IX: Profets Magnifika Midsommarmeny
Del X: Profets Närande Nödlösning
Del XI: Profets Prominenta/Presentabla Pasta Primavera med Profets Tumultartade Tomatsallad
Del XII: Profets Tafatta Tapas
Del XIII: Profets Saliga Såssamling, vol. I
Del XIV: Profets Veritabla Veganomelett
Del XV: Profets Verkliga Veganrisotto
Del XVI: Profets Taniga Tomattartar
Del XVII: Profets Performativa Pekingsvamp
Del XVIII: Profets Krävande Kräftkalas
Part XIX: Profet’s Ecstatic Eggplant Loin with Profet’s Raving Root Mash and vegan mustard butter
Part XX: Profet’s Vicious Vegan Pizza

20 Juni 2019