Utdrag ur Profets Kokbok, del II:

Profets Väldiga Veganlasagne


I regel bör en vegan inte sträva efter att efterlikna klassiska kötträtter, eftersom det oftast innebär E-medelstinna sojakorvar eller torra substitutfiléer. Dock finns vissa klassiker som inte kan överges, och lasagnen är en av dem. Därför bjuds ni, kära läsare, här nedan på ett recept på Profets Väldiga Veganlasagne, ett skrovmål som är lika mättande som oemotståndligt, och dessutom öppet för tolkning.

Ingredienser (ungefärliga kvantiteter som gärna får ändras efter tycke):

½ paket Lasagneplattor (som inte kan innehålla spår av ägg)
½ paket Fullkornslasagneplattor (som inte kan innehålla spår av ägg)
1 paket Krossade Tomater (som inte kan innehålla spår av ägg)
2 (Stora) Gula Lökar
7 Vitlöksklyftor
1 Chili
4 Tomater
1 Zucchini
15 Champinjoner
1 hg Kantareller
1 burk Soltorkade Tomater
½ burk Inlagda Kronärtsskockor
6 blad Vitkål
½ liter Havregrädde
Salt
Svartpeppar
Basilika (Torkad)
Basilika (Färsk)
Oregano (Torkad)
Timjan (Torkad)
Soja
Grillkrydda (Det låter galet men det fungerar)

Gör så här:

Välj ut en bra lo-fi house-DJ som kan ackompanjera din matlagning, DJ Boring eller Ross From Friends är två värdiga alternativ som får hackandet och fräsandet av grönsaker att flyta på smidigare. Skölj därefter kantarellerna noggrant så att du inte får med oönskade bitar av skog i din lasagne. Stek kantarellerna i en stor kastrull, först utan olja så att de förlorar vätska. Den processen kan ta sin tid, då du kan passa på att sätta på ugnen på 225°, samt hacka lök, vitlök, chili och tomat. Hjälp kantarellerna på traven genom att »mörda« dem, alltså att pressa dem nedåt mot kastrullens heta botten med en stekspade. Svamparna kommer ge ifrån sig ett ljud som kan liknas vid ett plågat skrik, därav termen »mörda«. Vattnet kommer tack vare detta att förångas snabbare.
        Stek lök, vitlök och chili i olja i en annan kastrull på medelhög värme. Krydda med salt och svartpeppar. När du känner att kantarellerna är helt döda häller du över hälften av lökblandningen i kantarellkastrullen. Häll på olja och låt kantarellerna och lökblandningen stekas tillsammans en stund. Tillför tomaterna som ligger och väntar. Mer olja kan underlätta att tomaterna blir såsiga på egen hand.
        Under tiden tomatsåsen tar sin form häller du havregrädde i din andra kastrull, där du ju som bekant fortfarande har hälften av lökblandningen liggande. Låt sjuda och dra i en matsked timjan i havregrädden. Det du har i kastrullen är alltså ämnat att imitera den förbannade béchamelsåsen, som vid tillagning av en vanlig lasagne alltid är ansträngande att få till eftersom mejeriprodukterna kokar över och/eller bränns vid första ouppmärksamma ögonblick. Med havregrädde har du ingen anledning till oro, för den kan stormkoka utan att brännas eller välla över kastrullens kanter.
        Krydda din tomatsås med din torkade basilika, oregano, salt, svartpeppar och grillkrydda. Den sista kryddan kan tyckas vara ett helgerån i en god lasagne, men den tillför faktiskt en sällan skådad mustighet. Hacka upp en halv burk soltorkade tomater och blanda ner dem i den kokande tomatsåsen. Dra i en förpackning krossade tomater, och fyll sedan förpackningen med vatten som du också tillsätter. Ett par generösa stänk med sojaflaskan fungerar bra för att ta bort den irriterande syran som finns hos de köpta krossade tomaterna. Även de färska tomaterna bidrar till detta ändamål. Medan béchamelsåsen och tomatsåsen får koka ihop sig kan du ta dig tid att skiva zucchini och champinjoner tunt. Ju längre såserna får koka, desto godare blir de, så stressa inte med zucchinin och champinjonerna.
        Välj »Suzinak«, en av Ross From Friends bästa låtar, när du efter grundlig provsmakning har avgjort att dina såser är färdiga. Tänk på att både tomatsåsen och béchamelsåsen väl kan vara mer saltiga än du i annat fall skulle föredragit dem, eftersom du ska koka dina lasagneplattor i dem och låta dem ta ordentlig smak.
        Ta fram en relativt stor ugnsform och dina lasagneplattor. En stark rekommendation är att blanda fullkornsplattor med klassiska durumplattor, så att du får i dig fiber utan att helt tappa den lättsamma vit mjöl-känslan som en lasagne bör ge dig. Börja med ett lager fullkornsplattor, häll varsamt över tomatsås så den täcker plattorna och strö sedan över champinjoner och zucchini för att bilda ett separat lager. Applicera din havregräddebéchamel, som inte behöver vara särskilt tjock. Gör ett lager av vanliga plattor och fortsätt sedan att varva dina beståndsdelar på sådant vis tills de är slut. Spara dock ett gäng champinjoner tills vidaree. Se till att det sista lagret plattor täcks helt av sås, då de har en tendens att bli hårda i annat fall. Strö över de champinjonbitar du har kvar, tillsammans med resterande soltorkade tomater. Skär upp hela burken inlagda kronärtskockor fint och strö även dessa över lasagnen. Ta dina vitkålsblad och placera dem som lasagneplattor överst, och häll över oljan som kronärtskockorna legat i över vitkålen. Placera ugnsformen långt ner i ugnen och låt den stå där i cirka 40 minuter. Garnera lasagnen med färsk basilika efter gräddning.
        En av de väldigt många fördelarna med »Profets Väldiga Veganlasagne« är att den kan varieras och omtolkas i all evighet, efter säsong eller efter smak. Använd andra svampar, toppa med gratinerade jordärtskockor istället för inlagda kronärtskockor, ersätt färsk basilika med oregano. Forma lasagnen efter ditt eget tycke, för att hålla klassikern vid liv.

Läs också:

Utdrag ur Profets Kokbok, del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu

20 Januari 2018