Utdrag ur Profets Kokbok, del X: Profets Närande Nödlösning

Profet på Gotland med Lula


Profet är på Gotland med skrammelbandet Lula, som spelar in en skiva i ett vardagsrum. Självklart behövs det då mat, och helst ett Utdrag ur Profets Kokbok.

Läs också: Utdrag ur Profets Kokbok, del XI: Profets Prominenta/Presentabla Pasta Primavera med Profets Tumultartade Tomatsallad (Profet på Gotland med Lula)

Ingredienser (för den ende veganen i gruppen):

Nödlösning:
1 Aubergine
½ Gul Lök
2 Gotlandsodlade Tomater
1 Gul Paprika
½ paket Kidneybönor
Cognac
Vitlök
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Oregano
Rosmarin
Vitt Veganvänligt Vin

Veganaioli:
Havremjölk
Rapsolja
Dijonsenap
Olivolja
Citron
1 msk Rödvinsvinäger
Vitlök
Salt
Vitpeppar
1 nypa Chilipulver
1 msk Cognac

Rödvinssås:
½ Gul Lök
3 dl Veganvänligt Rött Vin
½ burk Melleruds Paradpilsner
Socker
Salt
Rosmarin
Hemkokt Grönsaksbuljong
Ljus Rom
1 skvätt Kallt Kaffe
Citronskal

Tillbehör:
Potatis
Gul Lök
Vitlök

Ekeviken på Fårö kan vara en av Gotlands vackraste platser, speciellt när solnedgången syns genom träden från huset där vi isolerat oss för en vecka av skivinspelning. De goda Profetvännerna Lula har satt upp sin tillfälliga studio i vardagsrummet i det hus som en dag kommer ärvas av Profetvännen (tillika producenten och kocken) Albin Hillborg. Med arvet av huset kommer Hillborg dessutom att få ärva en substantiell del av skogsöknen Ulla Hau. Själen i huset kommer höras i inspelningen av vad än det nu blir som Lula kommer att koka ihop.
        Apropå att koka ihop, även på Gotland skall man ju äta. Gotlands specialiteter är generellt oveganska, vilket vi möjligtvis kommer försöka ändra på under veckan. För vår första hemmalagade middag blev vi tvungna att hitta en nödlösning, eftersom inspelningen och dokumenteringen av detta drog över tiden. För »Profets Närande Nödlösning« ska du göra så här:
        Halvera auberginen och gröp ur halvorna. Hacka urgröpet med lök, vitlök paprika, tomat och kidneybönor, som du sedan kryddar med salt, vitpeppar, svartpeppar oregano och rosmarin. Fyll auberginen med hacket och häll på gott med cognac och vitt vin. Kör in auberginerna i ugnen på 175 grader och låt stå länge.

För aiolin, tag två deciliter rapsolja och en deciliter olivolja. Vispa i oljan i tre matskedar havremjölk. Oljan måste hällas i en försiktig stråle, så att din veganska aioli icke skär sig. Smaksätt med en hel pressad citron, en matsked rödvinsvinäger, tre pressade vitlöksklyftor, två rågade matskedar dijonsenap och en matsked cognac. Tillsätt salt och vitpeppar efter smak.
        Klyfta potatis, lök och vitlök, som du sedan placerar i ugnsform och bränner på under auberginen.
        När auberginen börjar vattna sig häller du av vätskan, din hemmakokta grönsaksbuljong, i en stekpanna där du har stekt gul lök. Häll i rött vin och Melleruds Paradpilsner, två matskedar strösocker, en matsked rosmarin och gott om salt. Låt reducera väl och avsluta med att skära ett par bitar citronskal och kasta ner dem i det som kommer bli din rödvinssås. Koka ihop lite mer och servera till slut över resterande mat.

Tidigare utdrag ur Profets Kokbok:
Del I: Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu
Del II: Profets Väldiga Veganlasagne
Del III: Profets Viktiga Vegansemla
Del IV: Profets Bastanta Bananbröd
Del V: Profets Livgivande Linsgryta
Del VI: Profets Bönbesvarande Bönfärslimpa
Del VII: Profets Potenta Pakora Med Svenne-Daal och (ett försök till) Plommonchutney
Del VIII: Profets Sävliga Svenne-Tacos Med Profets Virila Veganfärs och Profets Galanta Guacamole
Del IX: Profets Magnifika Midsommarmeny

3 Juli 2018