Utdrag Ur Profets Kokbok, del I


Januari är en av årets kallaste månader, dels ekonomiskt och själsligt men också när det kommer till vädret. Därför vill Profet delge en skapelse som värmer både kropp och själ, utan att tömma plånboken allt för mycket efter julens excesser. Denna rätt räcker länge och är ypperlig både för veganen med hål i fickan och för icke-veganen med hål i samvetet orsakat av festligheternas köttkonsumtion. Följ med på vad som kan bli början till Profets Kokbok:

Profets Risnudelsoppa med ingefära, vitkål och sesampanerad tofu

Ingredienser (för många personer):


Risnudlar 400 g
Vitkål 1 kg
Gul Lök 3 st
Ingefära
Vitlök
Morot 3 st
Chili
Vatten
Madras Curry Powder
Salt
Peppar
Paprikapulver


Tofu 500 g
Sesamfrön
Soja
Sesamolja
Sambal Oelek
Dijonsenap
Salt
Peppar

Gör så här: Börja med att dela tofun i tärningar, eller annan önskad form, och lägg dessa former i en fryspåse där du sedan innan applicerat följande efter smak: Soja, dijonsenap, sambal oelek, salt, peppar och sesamolja. Om du inte vill avverka hela din lilla flaska med sesamolja till detta ändamål kan du späda ut din blandning med olivolja. Gör detta en stund innan du inleder tillredningen av resten av maten, så att tofun kan få ligga till sig och uppta smak av allt det du petat ner i din fryspåse. Knyt åt påsen och lägg den i kylen medan du åtar dig något annat. Vänd under tiden du hänger dig till detta andra åtagande påsen ett par gånger så att alla små tofuformer får likadan behandling. När en bit av en tid har passerat blandar du en skål med sesamfrön, salt och peppar. Däri rullar du dina tofubitar så att de täcks av sesamfrön, varpå du lägger dem åt sidan.
Själva risnudelsoppan ska gå snabbt att tillaga. Från att du börjar hacka vitkål tills det att rätten är helt färdig ska du hinna lyssna igenom Ramones »Leave Home« en och en halv gång (du ska ha hunnit till »Suzy Is A Headbanger« på andra varvet när allt är klart).
        Hacka alltså vitkål samt lök, och stek i en stor kastrull med chili och ett par klyftor vitlök. När grönsakerna börjar få färg kan du tillsätta soja, peppar och masala efter smak. Skala och hacka morötterna och släng i dem med, självklart senare än allt det andra eftersom vi vill att de ska vara lite knapriga. Stek ytterligare några ögonblick och häll sedan på rikligt med vatten, som efter påbörjad kokning kan behöva smakas av med salt och/eller soja. Tillsätt en matsked Sambal Oelek och en matsked dijonsenap till soppan.
        I det här skedet bör vitkålen och löken redan ha blivit mjuka, medan morötterna fortfarande har lite motstånd. Börja nu steka din tofu i rikligt med sesamolja. Om du inte anser att soppan behöver ytterligare kryddning är det dags att kasta i risnudlarna, som tar mycket kort tid på sig att bli mjuka. Koka dessa till önskat tuggmotstånd och flytta sedan bort kastrullen från plattan. Låt den stå där tills du anser att tofun är färdigstekt. Vid det här laget bör Joey ha gett sig in på refrängen i »Suzy Is A Headbanger«.

13 Januari 2017