Moderatpop

Kalle »Indie« Berg om Kent


Profets blodhund Kalle »Indie« Berg går igång på högerspöken med förkärlek för klassisk indiepop. Hur paradoxalt det än må låta är det sant. Spektaklet illustreras av Chefsideolog Filip Lindström.

En moderat som gillar bandet Kent? Tillåt mig hånle. Moderaterna har väl fullt upp med Wagner, »We shall overcome« och houseackompanjerad vaskning av champagne? Hur ska dessa kulturfientliga högermarodörer någonsin kunna ha tillräckligt vidöppna hjärtan för att ta till sig ens en gnutta av essensen i Jocke Berg-låtar som »Simmaren« - där Berg lakoniskt konstaterar att »dom rear ut mitt hemland, konkurrensen ska va fri«. Vilka är »dom«? Moderaterna, naturligtvis. Det är alltså något som inte stämmer med den borgerliga logiken.
        De måste vara masochister.
        Faktum är att Kent sedan urminnes tider i alla sina sånger och i hela sin andliga gärning har predikat FÖR solidaritet och gemenskap, och EMOT privatiseringen av just det medelklassburgna neo-folkhem som de själva varit med om att tonsätta, allt sedan 1990-nånting. Ändå är det tydligen 2019 helt rimligt för en moderat partiledare att bredbent ställa sig upp i krutröken efter detonationen av sossesverige, harkla upp resterna av gåsleverpastejen - och sedan förkunna hur han fullkomligt älskar detta berlinvurmande, intellektuella vänsterband.
        Hallå? Vad är det MED folk? Och varför tror ni borgare att Kent la ner? För att de aldrig fick gehör för sina socialistiska fäblesser, naturligtvis!

Greta Thurfjell skrev i DN i höstas att Ulf Kristerssons så omhuldade förkärlek för bandet Kent är överdriven. Ja, det tror fan, det. Den är mer än överdriven - den är ett veritabelt luftslott och en patetisk gimmick. Och ändå återkommer alltså temat i vedervärdiga Dagens Industris stora intervju med moderatledaren .
        Men hur kan det ens vara tillåtet för en högerpolitiker att hävda att hen förstår sig på Kent på samma sätt som du och jag gör, kamrat?
        Påståendet borde granskas i någon slags politbyrå och mynna ut i en ny lag om tolkningsföreträde alternativt dåligt omdöme. När gjorde en moderat någonting för svenskt kulturliv senast? Som inte innefattar champagne, stora pengar, dyra inträden och »att sätta Sverige på kartan«. Var det när Lena Adehlson Liljeroth käkade Makode Lindes blackface-tårta på Moderna? Jag vet inte. Vet ni?
        Om vi bortser från att ingen borgare någonsin läser indiejournalistik på www eftersom det 1. inte är vinstdrivande och 2. inte går att sälja ut till högstbjudande, tänker nog ändå dessa eventuella under cover borgar-läsare såhär någonstans djupt nere i sina liberalistiska villfarelser: man måste väl få uppskatta vilken musik man vill! Man får väl tolka hur man vill! Och Kent är ju ändå svängiga!
        Men nej, ni har fel, det är Kentz som är svängiga - och man får inte gilla vad man vill! Man måste ha en moralisk korrekt grund att stå på om man ska odla ett trovärdigt intresse för socialrealistisk popmusik - och är det något som Kristersson saknar så är det just en moralisk grund. Kristersson står istället posto på en populistisk sandstrand krattad av tveksamma Twittertroll som Hanif Bali, och på DEN (högra) stranden spelas alls ingen Kent. Där spelas snarare »Johan och Sofia Kyrka« av Karakou, och symboliken är total när man förstår att det är Jimmie Åkesson som är du-et och Kristersson som sjunger:

»Hämta mig och ta mig härifrån, jag vill fly till dig, alltid till dig«

Och Åkesson svarar kokett från andra sidan bukten genom att citera Daniel Norgren:

»I waited for you, all the way through, all the way down the line...«

Men Kent har ingenting i den där världen av mandatpingis och nationalism att göra! Kent må se ut som en flock Sverigedemokrater på Spotify - men de har alltid genom sin musik värnat den svage, och sträckt upp en åtminstone hjälpligt röd fana genom det träsk av nykonservatism som omger oss nu. Kent har konsekvent tagit töntars och miffons parti mot förtryckarna. Kent har hela tiden hyllat det avvikande. Moderaterna har alltid gjort precis tvärt om. Ulf Kristersson, vad har du att säga till ditt försvar?

21 Mars 2018