Systerskap, del II:

KATTHEM - »Nyckeln i handen (fast jag inte bryr mig)« Video


Profets ECE (Elizeth Casal-Eriksson) tittar på videon till KATTHEMs »Nyckeln i handen (fast jag inte bryr mig)«.

Första gången jag hörde talas om videon till »Nyckeln i handen (fast jag inte bryr mig)« var när jag träffade Josefin Östby i KATTHEM för andra gången. Hon berättade då om hur hon hade drömt om videotolkningen till sin låt.
        Man kan säga att det var en dröm om en mardröm utan att drömmen i sig är en mardröm. Det här med att gå hem i natten och vara en icke-man, att känna sig osäker till den gräns att man måste ha sina hemmanycklar som ett vapen är en verklighet många av oss lever i. Hemmanycklarna kan representera »hem«, »trygghet«, »lugn och ro«, men ibland blir du tvungen att använda nyckeln till din tillflyktsort för att spöa upp någon som tycker att de har rätt till din personliga space. I samma veva som #metoo-rörelsen kommer denna video ut som ett tecken från universum till oss om att bli mer medvetna om varandra.

I den visuella tolkningen av »Nyckeln i handen (fast jag inte bryr mig)« är Ella Bergström, medlem i KATTHEM, stjärna. Det är alltså hon som lånar ut sin kropp till det manifest Josefin drömde om.
        Videon är konkret och arg, precis som låten. Stopmotion-bilderna kan liknas vid de blinkningar, snabbt återkommande och snabbare försvinnande mindre black outs man kan få under ett sådant adrenalinpåslag som kan slå en vid en sådant utsatt tillfälle som att bli förföljd hem av någon ovälkommen. Mycket, mycket imponerande första video av KATTHEM och Holden McNeil.

18 Oktober 2017