ECE Recenserar: »After the Storm«

Kali Uchis ft. Tyler the Creator & Bootsy Collins


Profets ECE (Elizeth Casal-Eriksson) upplever det nya samarbetet mellan Funkfarfar, Skaparen själv och en nykrönt drottning. Som vanligt är det känslorna som styr ECE i funkfärden genom stormen.

Det är once in a lifetime som en låt släpps/man hör musikstycket i fråga och det förkroppsligar den exakta, på pricken, känslan man bär på at the time. Att höra en låt och kunna gå tillbaka till en känsla är ju vanligt. Men för mig har känsla och utomstående intryck aldrig klaffat så perfekt som nu. Jag talar givetvis om »After the Storm«, allas vår drottning Kali Uchis senaste låtsläpp. Sedan den släpptes har jag haft en genomgående känsla av Superdupersilkessmoothness.
        Kali Uchis har under sin förhållandevis korta karriär visat sig vara en ärlig och vältalig låtskribent. Hon har ofrivilligt lyckats imponera på bland andra Daniel Ceasar, Gorillaz, Syd Bennett, Snoop Dogg, Tyler the Creator och ingen mindre än Bootsy Collins och hans space bass. Kali har alltså lyckats impa på dessa så pass att de har velat kollaborera med henne, vilket de senare också har gjort.
        Tyler the Creator med sin karaktäristiska mörka stämma och rapstil, Bootsy Collins, funkpappan själv, med sitt silkeslena basspelande och Kali Uchis med sin souliga melodi skapar groovy magi. Nödvändig magi i detta råa vinterväder. Den här trion av stilmässigt excentriska artister är en perfekt kombo av då- och- nutidens R'n'B-funk.

Kali Uchis och Bootsy Collins

Bootsy Collins har ett speciellt sätt att prata på. Man kan nästan tro att Mike Myers baserade sin Austin Powers-röst på Bootsy. Väldigt 70-talsfunkadelic, där alla kallas »baby« och det mesta är mañana mañana. Ett smakprov på detta kan vi höra i inledningen av »After the Storm«.

Ah
Whatever goes around
Eventually comes back to you
So you gotta be careful, baby
And look both ways
Before you cross my mind


Visdom från Bootsy alltså. Jag tycker att ni ska lyssna på den här låten av den simpla anledningen att den är fantastiskt bra. En ny generation funk och soul är på ingång och det kommer i alldeles rättan tid. Varm och smart, och bäst av allt – ledd av starka kvinnor som till exempel Kali Uchis.

Läs mer »ECE Recenserar«

2 Februari 2018