Profets Veganska Julbord

Janssons Veganska Frestelse, Lussebullar och andra moralkakor


Så här i juletid kan vi ändra vanor som vi längre inte ens vet bakgrunden till, vanor som skadar mer än de gör gott och hör till julefrid. Därför delar Chefsideolog Filip Lindström med sig av några av de recept han konsumerade igår, på självaste julafton.

Risgrynsgröt

Ingredienser (4 portioner):

2 dl Grötris
3,5 dl Vatten
5–7 dl Kokosmjölk (Obestämt märke)
1 dl Havremjölk (Obestämt märke)
2 msk Strösocker
1 msk Salt
2 tsk Kanel
1 tsk Kokossocker

Koka upp vatten med ris och salt. Rör om så att riset inte klibbar ihop. Tillsätt kokosmjölk, socker, kanel och kokossocker. Låt koka på medelhög värme i ca 40 minuter. Om gröten blir för tjock, tillsätt havremjölk och koka ihop.

Lussebullar

Ingredienser (15 bullar):

25 g Jäst
50 g Naturli’ Vegan Bredbart (Danskt Vegansmör)
8 dl Vetemjöl
0,25 g Saffran
0,75 dl Strösocker
½ tsk Salt
3 dl Havremjölk (Obestämt Märke)
Russin

Smula jästen i en bunke. Smält vegansmöret i en kastrull och tillsätt havremjölken. Värm till fingervärme. Häll blandningen över jästen och addera sedan saffran, socker, salt och mjöl. Knåda degen och låt den därefter jäsa under duk i 30 minuter.
        Ta sedan upp degen på mjölad bänk och dela den i 15 bitar. Forma dessa till lussebullar. Pryd med russin efter behag och låt jäsa i ytterligare 30 minuter på plåt med bakplåtspapper.
        Sätt ugnen på 225°. Pensla inte bullarna med ägg.
        Grädda bullarna i 5–7 minuter, beroende på storlek.

Senapstofu

Ingredienser (4 portioner):

270 g Tofu
4 msk Grov Senap
½ dl Vitvinsvinäger
½ dl Olivolja
2 tsk Salt
1 tsk Strösocker
1 tsk Svartpeppar
1 knippe Dill

Dela tofun i silliknande bitar. Lägg dem i valfritt kärl och blanda ner senap, olivolja, vitvinsvinäger, salt, socker och peppar. Hacka dillen och blanda ner även den i röran.
        Låt stå minst ett dygn innan servering.

Janssons Veganska Frestelse

Ingredienser (6 portioner):

1 kilo Potatis
100 g Kapris
7 dl Havregrädde (Obestämt märke)
1 Gul lök
Svartpeppar
Salt

Skär potatisen i för rätten passande former och lägg dessa former i en ugnsform. Hacka lök och stek denna i en kastrull. Tillsätt salt och peppar. Häll över havregrädde och kapris, och koka sedan upp blandningen. Eftersom blandningen inte innehåller riktig mjölk behöver du inte vara så himla uppmärksam på att det kan koka över.
        Häll sedan blandningen över potatisformerna i ugnsformen och strö ströbröd, rikligt av detta, över hela anordningen.
        Grädda i ugn på 175° i ca 40 minuter.

Senapsgratinerade Brysselkål

Ingredienser (4 portioner):

2 nät Brysselkål
1 dl Ströbröd
4 msk Skånsk Senap
Salt
Svartpeppar

Rensa Brysselkålen och lägg dem i en ugnsform. Blanda senap och ströbröd med önskad mängd salt och peppar, och applicera blandningen på brysselkålen, så att varje kål är täckt.
        Gratinera i ugn på 125° i ca 15 minuter.

25 December 2017